ATRAG Iasi

"Ori gasim un drum, ori facem unul"

Vin sărbătorile de iarnă!

Cele mai sufleteşti felicitări adresez vouă, dragi prieteni!!! Multă căldură în casele voastre, multă fericire, putere, lumină. Fie ca flacără lumânărilor să vă încălzească armonia şi spiritul Crăciunului, Anului Nou să vă aducă doar dorinţe împlinite şi visuri realizate! Sperăm ca în anul care vine să devenim mai uniţi, mai puternici, mai practici şi activitatea noastră să prospere dacă nu exponenţial, măcar în progresie geometrică.

Sărbători fericite!!!!
Cu mult drag,
fidelul vostru prieten, ATRAG

UNITI SUB TRICOLOR


UNIŢI SUB TRICOLOR este un proiect muzical care adună melodii cu mesaj civic şi patriotic, din ce în ce mai prezente în peisajul hip-hop. Pe album se regăsesc artişti din dreapta şi din stânga Prutului, semn al unităţii spaţiului cultural românesc.

Încasările obţinute în urma vânzarii albumului vor fi donate liceului românesc din Tiraspol, ai cărui elevi si profesori se luptă pentru a învăţa în limba română.

Pretul unui CD este de 10 Ron si il puteti procura contactindu-ne la telefonul 0754557444. Editie limitata!



Ziua de 1 decembrie nu a putut fi trecută cu vederea de către tinerii basarabeni ce îşi fac studiile la Iaşi. Un grup de elevi şi studenţi din cadrul Asociaţei Tinerilor Români din Afara Graniţelor (ATRAG) au mers în mod organizat la Alba Iulia pentru a participa la evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României.

În data de 30 noiembrie, la ora 14:00, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia a fost inaugurat bustul lui Grigore Vieru. La eveniment au participat personalităţi importante precum Eugen Doga, Nicolae Dabija, Adrian Păunescu, Mihai Cimpoi, Raisa Vieru şi alţii. Un sobor de preoţi au ţinut o rugăciune pentru sufletul lui Grigore Vieru şi au sfinţit bustul acestuia. În timpul discursului său, academicianul Mihai Cimpoi a vorbit despre semnificaţia şi valoarea unirii Basarabiei cu ţara Românească de la 27 martie 1918.

Compozitorul Eugen Doga a declarat: „Grigore Vieru nu era doar poet, ci era un mare artist. Vorbea prin priviri şi prin condei. Voia să cuprindă tot universul.”

Poetul Adrian Păunescu, prezent şi el la dezvelirea bustului lui Grigore Vieru, a menţionat faptul că acesta i-a fost mai mult decât un prieten şi că regretă trecerea în nefiinţă a acestuia. Soţia regretatului poet, doamna Raisa Vieru a declarat cu lacrimi în ochi: „A plecat din viaţă ca un vis neîmplinit”. Puternic emoţionată, aceasta a precizat faptul că deşi „omul n-are voie să despartă ceea ce Dumnezeu a creat, noi suntem atat de despărţiţi”, făcând referire la Basarabia de astăzi care nu mai este ca cea din 1918, parte componentă a României Mari.

După discursurile în memoria poetului, au urmat depuneri de coroane la bustul acestuia. La ora 17 a aceleiaşi zile, a avut loc Festivalul Naţional „Ambasadorii Unirii” care a început cu evoluarea unei famfare militare din Alba Iulia. Au urmat un concert de dansuri şi muzică populară, evoluând tineri artişti din toată ţara. Peste 200 de elevi şi studenţi basarabeni au participat la dezvelirea bustului lui Grigore Vieru la Alba Iulia.

În ziua ce a urmat, pe 1 decembrie, Alba Iulia era împânzită de drapele. Fiecare tânăr basarabean prezent la evenimentele din capitala unirii purta la gât un fular cea avea culorile tricolorului românesc. Cu mândrie în suflet că sunt români, tinerii au asistat la multiplele evenimente dedicate Zilei Naţionale a Unirii.

În faţa monumentului lui Mihai Viteazul a avut loc o festivitate de celebrare a Marii Uniri din 1918, cu participarea unor oficialităţi de la Bucureşti, precum Emil Boc şi alţi membri ai Guvernului, care au depus coroane de flori. În faţa catedralei din Alba Iulia s-au ţinut discursuri cu ocazia împlinirii celor 91 de ani de la Marea Unire. În apropierea catedralei, s-a desfăşurat un concert de muzică populară, iar zeci de oameni, în special tineri s-au luat de mână şi au încins câte o horă.

Un grup de tineri basarabeni au avut ocazia să facă un tur al oraşului, având ca ghid un lector universitar din cadrul facultăţii de istorie al Universităţii „1 decembrie 1918” din Alba Iulia. Acesta le-a povestit tinerilor despre istoria Celor Trei Fortificaţii, despre cetatea în care trăiau şi erau instruiţi soldaţii României, despre Muzeul Unirii, având posibilitatea să vadă şi clădirea în care s-au adunat cei 1228 de delegaţi care au semnat Rezoluţia Marii Adunări Naţionale din 1918.

Victoria Guţan, studentă la facultatea de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii din Piteşti a declarat: „Ziua de 1 decembrie este ziua când a fost realizată Marea Unire, iar eu am venit la Alba Iulia pentru a participa la evenimentele ce au loc aici în fiecare an”.

„O zi a românilor de pretutindeni, ziua în care revenim la istorie, la cele sfinte”, spune Oxana Greadcenco, studentă în anul doi la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava. Corina Secureanu studentă la Universitatea „Alexandru I. Cuza” din Iaşi susţine că a ales să meargă la Alba Iulia pentru a fi mai aproape moral şi fizic de locul în care în urmă cu 91 de ani a fost făcută Marea Unire.

De Ziua Naţională a României, la Alba Iulia au fost prezenţi tineri basarabeni care îşi fac studiile în Iaşi, Suceava, Cluj, Piteşti, Ploieşti, Târgu Mureş, Galaţi, Timişoara, Braşov, Bucureşti.

Şi la Chişinău au avut loc evenimente dedicate zilei de 1 decembrie. Astfel, un alt grup de membri din ATRAG au mers în capitala Moldovei. Aceştia au încins o Horă a Unirii în Piaţa Unirii de unde mai apoi au defilat până în Piaţa Marii Adunări Naţionale cu drapele în mână. Aici s-au adunat tineri din Moldova, dar şi studenţi basarabeni care-şi fac studiile în marile oraşe din România.

La Iaşi însă, a avut loc o depunere de coroane la „Flacăra Veşnică”. Personalităţi importante au ţinut câte un discurs. În Parcul Copou, lângă Teiul lui Eminescu a fost dezvelit bustul lui Grigore Vieru, al doilea din România.

La 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, prin hotărârea Adunării Naţionale, a fost semnată rezoluţia privind unirea Transilvaniei cu România, astfel creându-se România Mare.

Valeriu Gonţa, membru ATRAG

preluat de pe www.ropress.eu

ATRAG a fost prezent şi la manifestările din 30 noiembrie - 1 decembrie la Alba Iulia. Pentru început am vrea să postăm câteva poze prin care să înţelegem împreună frumuseţea oraşului, sufletismul lui românesc şi dorinţa aprigă care se naşte acolo, în capitala spiritualităţii româneşti, de unire a tuturor românilor. (repetiţia este intenţionată, din simplul motiv că ne iubim România şi tot ce este pur românesc!!!)

Sala Unirii (1228 de funcţionari de stat au votat Unirea din 1918, 1 decembrie)


Dezvelirea bustului lui Grigore Vieru (sculptor Romi Adam)


Grigore Vieru într-o Sală de Expoziţie din Alba Iulia




Grigore Vieru - liant între români şi pentru ei


Basarabenii români

Mulţimea dornică de Unire
Copiii care ne-au făcut sărbătoarea mai frumoasă


Garda din Cetate

Cu un personaj din istoria românească


Fetele cântau şi dansau de o plăcere


Catedrala din Alba Iulia

În data de 28 noiembrie, 2009 am fost invitaţi la această manifestaţie de domnul profesor Berghia, profesor de limbă şi literatură română aici în Iaşi, dar care vine din Basarabia.

Casa de cultură a Iaşiului „Mihai Ursachi” din Parcul Copou, o locaţie creată anume pentru astfel de manifestaţii ca „91 ani de la reunirea Bucovinei cu România Mare”, era mult prea primitoare şi totuşi nu de sărbătoare, ci mai mult de comemorare, pentru că ştim cu toţii că Bucovina nu a rămas decât jumătate la Ţara-Mamă.
Pe cât de frumoasă nu ar fi sărbătoarea, pe atât de tristă e situaţia actuală. Această idee a fost susţinută în repetate rânduri de invitaţii speciali prezenţi acolo, ca
- Subprefectul de Iaşi, dl Viorel Nacu, care ne-a relatat cronologia istorică a evenimentului şi a faptelor legate strâns de acesta;
- prof. univ. dr. Alexandru-Florin Platon – decanul facultăţii de Istorie a Universităţii „Al. I. Cuza” din Iaşi, care a încercat să ne enumere lecţiile pe care reunirea Bucovinei cu România ni le-a transmis. „Sunt trei şi sunt foarte semnificative. Mai întâi forţa pe care o are în lume o idee, sau viaţa pentru o idee. Să nu trăim ca nişte somnambuli, ci să-i dăm vieţii un sens urmărind ceva, ceva care este bun pentru noi şi semenii noştri (...) O altă lecţie este valoarea înaltă pe care o are răspunderea pentru noi şi pentru înaintaşii noştri, altfel spus responsabilitatea, misiunea, asumarea necondiţionată a unor sarcini – forţă fără de care nici o societate nu poate supravieţui. (...) Şi o a treia, ar fi importanţa pe care orice comunitate trebuie să o acorde amintirii, neuitării, memoriei (dându-ne ca exemplu Serviciul Divin de astăzi ţinut de doi preoţi).
Frontirele care au fost în 1918 sunt frontierele spirituale, culturale, sufleteşti de astăzi. Aniversarea de astăzi are scopul de a clădi această Românie Mare”.
- Prof. Univ. Dr. Ion Berghia, fiind şi organizatorul acestei aniversări (ASOCIAŢIA CULTURALĂ „PRO BASARABIA ŞI BUCOVINA” în colaborare cu Biserica „Banu”, Casa de Cultură „Mihai Ursachi”, Muzeul Literaturii Române, Universitatea „Al. I. Cuza”), a intervenit în contextul fiecărui invitat printr-o susţinere sau o vorbă de suflet, dând şi exemple despre situaţia complicată din Bucovina, ca lipsa oricărui manual de limbă română pentru clasa a 9-a. Să vedeţi cu câtă dedare, acest domn a spus „ei au nevoie de ajutorul nostru, şi noi trebuie să reacţionăm”.

- Prof. Univ. Dr. Mandache Leoco, care printre ideile de unitate a început cu ideea că „Iaşiul e creierul românismului”, apoi a amintit despre monumentul refăcut din faţa UMF(Universitatea de Medicină şi Faramacie) cu fetele tinere ce sunt împreună şi reprezintă România Mare. Şi care a încheiat pe o notă mai sufletistă : „ «Bătrân, sărac şi bun» spunea Otilia Cazimir despre Iaşi. La ora actuală, clopotele lui plâng din nou şi bat a UNIRE”.

- scriitorul Horia Zilieru, care şi-a expus mai metaforic sentimentele : „Bucovina – un asemenea miracol, pe care nu-l puteam cuprinde. Vizitând Bucovina, am putut răspunde : atomii din cerul ei sunt de eternitate, ea e o lacrimă, cea mai rotundă dintre toate, e prea românească. Şi aici trebuie să intervină cartea înaintaşilor care e şi cartea noastră, iar noi trebuie să fim contemporani prin a face ceva”.

A urmat mai apoi un concurs literar cu elevi din şcolile din Iaşi şi cei din afara şi împrejurimile lui. S-a recitat despre Bucovina, Basarabia, România Mare. Au atins sufleţelele spectatorilor aceşti copilaşi, care au fost învăţaţi a simţi Patria, de aici de pe băncile şcolii. Au avut şi premii şi menţiuni.
Pe tot parcursul sărbătorii ne-au făcut plăcut auzului Grupul Vocal „Senior” condus de înv. Elisabeta Ciobanu, care au cântat despre „Bucovina”, „Stejarul lui Ştefan Vodă”, „Maluri de Prut”, „Doamne ocroteşte-i pe români”.
Serviciul Divin care s-a ţinut la începutul sărbătorii, şi-a avut continuarea la sfârşitul aniversării când fiecare din copilaşi a primit nişte dulciuri şi colivă ca pomană.



În ultimă instanţă, câteva poze cu scop de reîntregire a sângelui românesc ce curgea mai repede în noi – cei prezenţi acolo şi cu un suflet mai plin de speranţa de unire, am pornit spre casă cu dorinţa de a reveni „1918” cu hotarele sale „fizice”, pe care hotarele de astăzi, din păcate mai mult spirituale, abia aşteaptă să le confunde.

Solonaru Mariana, membru ATRAG

1 decembrie la Iaşi!

„1 decembrie 1918 – ziua în care s-a vestit lumii, prin hotărârea Adunării Naţionale de la Alba Iulia, Unirea tuturor românilor sub sceptrul Regelui dezrobitor Ferdinand I.

Unirea românilor trebuie înfăţişată totdeauna – potrivit adevărului – ca urmarea firească a unei pregătiri istorice de sute de ani, în cursul cărora acest popor de eroi şi de mucenici a izbutit să-şi apere cu uimitoare stăruinţă „ sărăcia şi nevoile şi neamul" (M. Eminescu–„ScrisoareaIII"), rămânând împotriva tuturor năvălirilor barbare şi vremelnicelor stăpâniri străine, în cea mai strânsă legătură cu pământul strămoşesc în care, ca într-un liman de mântuire, şi-a putut adăposti traiul de-a lungul vremilor de urgie.”


Carol I, ultimul monarh al Imperiului Austro-Ungar

Anume acesta a fost glasul călăuzitor al românilor din 1918 şi pentru că sângele ne-a rămas acelaşi, pentru că buneii au facut posibilă naşterea şi perpetuarea neamului nostru, pentru că suntem români şi dorim o Românie, principiile trebuie să ne rămâne neschimbate, atîta doar cu tendinţe şi forţe mai înrădăcinate, cu derulare şi voinţă mai accelerată conştient, care să ne permită să trăim cu toţii în Ţară, într-o singură Ţară, în România Mare.

La Iaşi „Sărbătoarea Marii Uniri” îşi are preconizate următoarele activităţi:

  • Ora 9.00 – depuneri de coroane în faţa UMF (Universitatea de Medicină şi Farmacie), la „Flacăra Veşnică”
  • Ora 13.00 – Hora Unirii în Parcul Copou.

    Nu contează câţi suntem, contează cum suntem ...
    şi niciodată să nu uităm că suntem anume ROMÂNI!

1 Decembrie - la Chişinău!




De la Iaşi se va organiza un autocar de 45 de persoane spre Chişinău, pentru detalii tel. 0754557444, e-mail igor_rtr@yahoo.com

Teatrul ne aşteaptă din nou!!!


ATRAG şi Teatrul "LUDIC"

vă invită la spectacol - Joi, 19 noiembrie ora 20.00, Sala Ludic - Spectacol "NEXT" şi în data de vineri, 20 noiembrie, ora 20.00 - Spectacol "NEXT " la Centrul Cultural Francez .

Vă aşteptăm!!!


"Un popor fără cultură e un popor uşor de manipulat!"

Immanuel Kant

Joi, 19 noiembrie, ora 20.00 vă aşteptăm la Adunarea Generală ATRAG în faţa blocului B a Universităţii Alexandru Ioan Cuza. Vom discuta activităţile preconizate în legătură cu "1 decembrie" şi se vor mai primi cereri de adeziune!


Oricum "Nu contează câţi suntem, contează cum suntem!!!"

Stimate domnule Prim-ministru,

La alegerile din 5 aprilie şi 29 iulie 2009, precum şi la protestele împotriva fraudării alegerilor de către comunişti, toată societatea din România a urmărit cu sufletul la gură lupta pentru libertate şi democraţie dusă de fraţii noştri. Viitorul nostru comun obligă la fapte concrete, care să faciliteze libera circulaţie între cetăţenii de pe cele două maluri ale Prutului.

Ţinând cont că, o dată cu intrarea României în Uniunea Europeană, tot mai puţini cetăţeni români au nevoie de paşaport pentru a călători în majoritatea statelor europene, noi, reprezentanţii societăţii civile interesată de problematica românilor de pretutindeni, solicităm elaborarea unui acord bilateral între România şi Republica Moldova prin care cetăţenilor României să li se permita accesul în Republica Moldova pe baza actului de identitate.

Suntem convinşi că acest gest de deschidere al Guvernului de la Chişinău ar genera efecte pozitive în domenii precum schimburile comerciale, cultură şi turism.

Aşteptăm gestul noului guvern de la Chisinau în acest sens şi vă asigurăm de tot sprijinul nostru în aplicarea reformelor necesare pentru ca Republica Moldova să devină un stat prosper şi european.

Cu aleasă consideraţie :

Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni

Consiliul Mondial Român

Grupul de acţiune Noii Golani

Institutul Fraţii Golescu pentru relaţia cu românii din străinătate

Grupul de Iniţiativă Basarabeană din Cluj Napoca

Grupul de Iniţiativă al Românilor din Basarabia Suceava

Liga Studenţilor Basarabeni din Bucureşti

Liga Studenţilor Basarabeni din Galaţi

Asociaţia Tinerilor Români din Afara Graniţelor Iaşi

Asociaţia Onoare şi Patrie

Asociaţia 21 Decembrie 1989

În perioada 6 – 8 noiembrie 2009 s-a desfăşurat la Iaşi Forumul Studenţilor Basarabeni din România, organizat de către Asociaţia Tinerilor Români din Afara Graniţelor (ATRAG) Iasi, membră a Ligii Studenţilor Basarabeni din România (LSBR). Forumul a fost găzduit de Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.
În urma discuţiilor purtate s-a stabilit strategia de programe şi proiecte pentru anul universitar 2009 - 2010, ce vor fi implementate de către LSBR. De asemenea, liderii studenţilor basarabeni din România au purtat discuţii cu Prof. univ. dr . Vasile Astărăstoae (rector al UMF Iaşi) şi Prof. univ. dr. Daniel Condurache, discuţii ce s-au axat pe valorile culturale şi ştiinţifice promovate de către studenţii basarabeni din afara graniţelor.






Proiectele pe care se va axa LSBR în următoarea perioadă sunt “TRIMITE O CARTE PESTE PRUT!” (campanie ce îşi propune colectarea de cărţi la nivel naţional, în special de limbă română şi istoria românilor, cărţi ce vor fi distribuite în liceele şi bibliotecile din Republica Moldova) şi “CARAVANA ADMITERII ŞI EUROPENIZĂRII” (proiect ce vizează promovarea ofertei educaţionale din România în Republica Moldova).
La nivelul LSBR s-a votat înfiinţarea unui departament social, ce va fi coordonat de către Igor Drangoi (membru ATRAG Iaşi şi student al Facultăţii de Drept), având calitatea de vicepreşedinte.









Iaşi, 8 noiembrie 2009

Odihnească-se în pace...

Sincere condoleanţe şi întreaga compasiune familiei şi oamenilor dragi la marea durere pricinuită de trecerea în nefiinţă a celui care a luptat pentru adevăratele valori româneşti pe ambele părţi ale Prutului, Secretar General UNTB (Uniunea Naţională a Tinerilor Basarabeni), Andrei Savciuc.



Asociaţia Tinerilor Români din Afara Graniţelor

PARTY Nr.1


Miercuri, 04.11.2009, ora 19:30, ATRAG organizează "PARTY Nr.1" pentru studenţii basarabeni şi prietenii lor în Dublin Pub.
În program vor fi concursuri şi premii, muzică live.
Intrarea este gratuită.
Ia prietenii şi hai în Dublin!!!

Întâi noiembrie – prima zi a ultimei luni de toamnă. Cât de întâmplător, dar am şi prins pe la orele 8.00 câţiva fulgi în palmă abia văzuţi, în schimb bine simţiţi. Frig-frig era. Noi prea roşii ca să nu începem excursia cu voie bună, glume şi „ţopăieli pro-încălzire”.
Ne-am urcat de la staţia de lângă Balena în autobusul care trebuia să ne apropie cel mai mult de prima destinaţie – Mănăstirea Cetăţuia. Se află pe un deal ce domină valea râului Nicolina şi cartierul Nicolina şi de unde se poate vedea o frumoasa panoramă a oraşului. Mult prea frumoasă Mănăstirea, mult prea înalt dealul pentru picoruşele de bobocei îngheţaţi la poale şi mult prea încălziţi, sus, la porţile Mănăstirii. Fiind Duminică, slujba îşi avea o frumuseţe aparte. Ne-am miruit acolo şi am observat bunătatea, chiar grija preoţilor prin simpla lor întrebare dublă a numelui celui miruit, ca să-l poată repeta cu siguranţă. Ce privelişti acolo (vedeţi fotografii). Chiar am discutat despre istoria acestei mănăstiri de călugări, ctitorită în secolul al XVII-lea de voievodul Gheorghe Duca. Aici a funcţionat o tiparniţă cu litere greceşti, adusă de la Veneţia. Ajunsă o ruină la sfârşitul secolului al XIX-lea, mănăstirea a fost restaurată în perioada interbelică la iniţiativa istoricului Nicolae Iorga.
Coborârea, după cum vă daţi seama a fost mai uşoară, şi veselia băieţilor (puţini cantitativ şi mulţi calitativ) ne-a mai făcut să uităm de frigul de afară şi să mai antrenăm maxilarele cu zâmbete şi cântece încetişor fredonate.
Am luat acelaşi autobus care ne-a adus în copou, de unde cu scumpul nostru ghid, Dumitru (Sorbală, ca să-l recunoaştem), am ajuns mai întâi la Bojdeuca lui Creangă, pentru că mulţi din aceşti bobocei nu au fost în excursia precedentă şi nu le-am putut refuza tendinţa să cunoască şi ei mica, dar mult prea primitoarea căsuţă a celor mari genii români (Ion Creangă şi Mihai Eminescu). Tare s-a mai bucurat d-nul Parascan recunoscând pe unii din noi, oferindu-se cu plăcere să participe la „sesiunea noastră foto”.
Ajunşi şi la casa lui Topîrceanu. O mică căsuţă... am sunat la uşă şi o doamnă destul de vioaie ne-a invitat să intrăm. Făcu-se focul, dar căldura încă nu se făcea simţită. „Basarabeni?!...îl leagă pe d-nul Topârceanu de basarabeni, îl leagă”...Am aflat mai târziu că fusese pe 3 luni director de teatru la Chişinău („Mihai Eminsecu” de astăzi). A trăit întreaga viaţă poetul în chirie şi doar spre sfârşit i-au dăruit această căsuţă (mai întâi sediu al revistei „Însemnări ieşene”). Entuziasmaţi am rămas că d-nul nostru până şi procesele verbale le scria în versuri zicând că s-au primit aceste combinaţii pur întâmplător. Îl pasiona arta fotografică (un lucru absolut necunoscut de noi) şi cel mai important : el a fost primul care a descoperit filmul în relief, dar din lipsă de finanţare pentru acele lentile ideea a fost furată şi deja dezvoltată de străini.
Impresionaţi...am rămas într-adevăr plăcut surprinşi de aceste chestiuni, care în cărţile de literatură nu le-am fi putut afla niciodată. Trebuie să vezi, să asculţi şi să pipăi măcar cu respiraţia lucrurile istorice, ce devin prea reale odată aflându-te acolo, între patul tare dar cu trecut prea lucid, pana cu lumânarea şi ştampila rotundă, tabloul cu poezia „Salut, Iaşi!” scrisă de mâna lui cu semnătură şi ... cultura românească pe care o vezi fără măcar să încordezi un creţ de creier, ci doar suflet şi speranţă!
Ajunşi şi la casa lui Vasile Pogor (amănunte „despre”, în prima excursie a bobocilor ). Acum vom povesti ce am simţit noi acolo : şic şi burghezie, lucruri de calitate superioară, metale preţioase în ceasuri, poşete şi cercei. Da-da... poşeta Veronicăi Micle de argint, sau inelul de aur al lui Mihai Eminescu. Un interior... multă modestie mai păstrează pe dinafară acea căsuţă. Nişte camere mari cu multă fineţe în construcţie (vedeţi şi poze). Ne-am cerut voie să ne aşezăm la o masă de şedinţe : câtă emoţie...eram atunci în locul lor, a celor mai de vază oameni ai culturii româneşti : Societatea Literară Junimea (1863) şi Revista "Convorbiri literare" (1867).
Pe câteva minute am staţionat în punctul final al excursiei (tradiţie ATRAG) : la o măsuţă de lemn cu cănuţe inscripţionate cu versurile lui Eminescu, în care vinul fiert ne-a mai încălzit trupuşorul şi impresiile care se învălmăşeau între noi ne-au mai ridicat ceea ce au făcut fiecare dintre EI – cultura şi simţurile străbunilor, pilonii întregului neam ce va urma!

Mariana Solonaru, membru ATRAG

Uniţi sub tricolor!


Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor își anunță susținerea în promovarea proiectului muzical UNIŢI SUB TRICOLOR, care constă în lansarea unui album ce va cuprinde 14 piese ale unor artiști cunoscuți din peisajul hip-hopului românesc. Melodiile au un pronunțat caracter patriotic, iar artiștii sunt atât din dreapta, cât şi din stânga Prutului, semn al unității din spațiul cultural românesc și al comunității de idei în privința situației actuale.

Lansarea albumului va avea loc în momentul în care se vor strânge 1000 de cereri pentru album. Prețul unui CD este de 10 Ron, comanda se face înainte de a primi albumul. Menționăm că profitul ce se va realiza în urma acestui proiect va fi donat Liceului român "Lucian Blaga" din Tiraspol.
Mai multe informații gasiți aici. Doritorii de a cumpăra albumul ne găsesc la adresa noastră de e-mail: atrag.iasi@gmail.com.










Asociaţia Tinerilor Români din Afara Granițelor (ATRAG), organizează vineri, 30 octombrie 2009, un eveniment de comemorare a 17 ani de la trecerea în neființă a soților Doina și Ion Aldea Teodorovici.

Evenimentul va avea loc în Parcul Voievozilor din Iași, fiind organizat în colaborare cu Casa de Cultură a Studenților. Acesta va începe la ora 18.00, moment în care mai mulți tineri basarabeni (elevi și studenți) vor depune flori și lumânări lângă chipul lor care va fi pe o fotografie.

La 18:30 se preconizează un minut de reculegere, iar după acesta un grup de tineri vor cânta în acorduri de chitară cântecele celor doi. La eveniment este aşteptat profesor de l. română, dr. Ion Berghia din cadrul Universității „Alexandru I. Cuza” pentru a vorbi despre valoarea pentru cultura românească a Doinei și Ion Aldea Teodorovici.


Valeriu Gonţa
Preluat de pe Romanian News Portal

Graiul neamului...

La data de 30.10.2009 se împlinesc 17 ani de la trecerea în nefiinţă a celebrului cuplu Ion şi Doina Aldea-Teodorovici. Aceştia au fost promotorii românismului într-o Basarabie lipsită de spirit, secătuită şi sărăcită. Soţii Teodorovici – români din Basarabia - au militat pentru unirea Basarabiei cu România, imediat după revoluţie au început activ propaganda pentru unire şi pentru introducerea limbii române în Basarabia. Dacă astăzi se învaţă în limba română şi dacă alfabetul latin a fost reintrodus în Basarabia este în parte meritul lor. Soţii Teodorovici au fost cei care au cântat după 1989 despre Eminescu (domnul Eminescu - cum îl numeau ei) şi astfel l-au reintrodus în cultura basarabeană ca pe o comoară pierdută şi regăsită. Glasul celor doi (care reuşise să anime atât de mult pe românii basarabeni şi sa obţină atâtea victorii politice) a trebuit să fie curmat... Astfel în noaptea de 29/30 octombrie 1992 au fost asasinaţi.
Păstrarea memoriei acestor mari artişti este de datoria noastră, prin aceasta exprimându-ne solidaritatea cu ideile şi valorile promovate de ei. Prin acest eveniment se doreşte a promova spiritul naţional şi aprecierea la justa valoare a eforturile depuse de Ion şi Doina Aldea-Teodorovici pentru „floarea de latinitate”.


Vă aşteptăm vineri, 30 octombrie, în Parcul Voievozilor, la ora 18.00 cu câte o floare şi o lumânare pentru a comemora cu un minut de reculegere trecerea în nefiinţă a artiştilor.

În perioada 25 octombrie – 5 decembrie Asociaţia "Lumen" prin "Centrul de Training şi Consultanţă Lumen" va desfăşura proiectul "Centrul Virtual de Training şi Consultanţă" , finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului. Tinerii sunt aşteptaţi să participe la o serie de traininguri online precum: Branding Personal, Comunicare şi Relaţii Publice la nivelul organizaţiei de tineret, Dezvoltare organizaţională centrată pe succes şi apreciere şi Formare de formatori centrată pe egalitate şi parteneriat între formator şi beneficiarul serviciilor de training (peer education).

Proiectul este adresat tinerilor, membri activi in organizaţii de şi pentru tineret din judeţele Iaşi, Botoşani, Suceava, Vaslui şi Neamţ.

Pentru partea de final a proiectului se va realiza o masă rotundă la care vor participa tinerii participanţi la seriile de training online din cadrul proiectului „Centrul Virtual de Training şi Consultanţă" . Temele mesei rotunde sunt cele vizate şi pe parcurusl proiectului şi anume: Self Branding, Dezvoltare organizaţională, Relaţii Publice şi Comunicare, Formare de formatori, la care se va adăuga campania „Este rândul tău", toate acestea particularinzându- se pe specificul organizaţiilor din care provin tinerii participanţi.

Sunt aşteptaţi tineri cu vârsta de până în 35 de ani, membri ai organizaţiilor de şi pentru tineret din judeţele Iaşi, Vaslui, Botoşani, Neamţ şi Suceava. Pentru a putea aplica pentru unul sau mai multe traininguri vă aşteptăm cu un CV şi o Scrisoare de intenţie pe adresa prlumen@gmail.com până pe data de 1 noiembrie 2009.



Dr. Antonio SANDU – Preşedinte al Asociaţiei Lumen

Simona PONEA – Coordonator Proiect „Centrul Virtual de Training şi Consultanţă"

Toată lumea la TEATRU!!!

Aţi obosit de atâta învăţat într-o perioadă de 3 săptămâni? Şi aţi dori ca agenda zilei să arate altfel?!! Atunci, aveţi ocazia de a vă relaxa, dragi bobocei basarabeni!!!

Despre ce e vorba? ATRAG şi Teatrul Studenţesc “LUDIC” vă invită vineri, 23 octombrie, ora 20:00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi la irepetabilul spectacol “Buzunarul cu pâine” de Matei Vişniec, regie Aurel Luca.
Suntem mândri de a vă invita şi dornici de a vă vedea la acest spectacol.

Suntem siguri că emoţiile pe care le veţi trăi, nu vă vor lăsa fără impresii inedite!

Vă aşteptăm…

ATRAG a donat sânge!







Miercuri, între orele 9 şi 13, membrii ATRAG au donat sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iaşi. Procedura a decurs bine, băieţii şi fetele au fost relaxaţi, sângele numai bun de folosit în spitale. Concluzia? Ne simţim satisfăcuţi că am făcut o faptă bună, sperăm să ne urmaţi exemplul ;)