ATRAG Iasi

"Ori gasim un drum, ori facem unul"



Ziua de 1 decembrie nu a putut fi trecută cu vederea de către tinerii basarabeni ce îşi fac studiile la Iaşi. Un grup de elevi şi studenţi din cadrul Asociaţei Tinerilor Români din Afara Graniţelor (ATRAG) au mers în mod organizat la Alba Iulia pentru a participa la evenimentele dedicate Zilei Naţionale a României.

În data de 30 noiembrie, la ora 14:00, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia a fost inaugurat bustul lui Grigore Vieru. La eveniment au participat personalităţi importante precum Eugen Doga, Nicolae Dabija, Adrian Păunescu, Mihai Cimpoi, Raisa Vieru şi alţii. Un sobor de preoţi au ţinut o rugăciune pentru sufletul lui Grigore Vieru şi au sfinţit bustul acestuia. În timpul discursului său, academicianul Mihai Cimpoi a vorbit despre semnificaţia şi valoarea unirii Basarabiei cu ţara Românească de la 27 martie 1918.

Compozitorul Eugen Doga a declarat: „Grigore Vieru nu era doar poet, ci era un mare artist. Vorbea prin priviri şi prin condei. Voia să cuprindă tot universul.”

Poetul Adrian Păunescu, prezent şi el la dezvelirea bustului lui Grigore Vieru, a menţionat faptul că acesta i-a fost mai mult decât un prieten şi că regretă trecerea în nefiinţă a acestuia. Soţia regretatului poet, doamna Raisa Vieru a declarat cu lacrimi în ochi: „A plecat din viaţă ca un vis neîmplinit”. Puternic emoţionată, aceasta a precizat faptul că deşi „omul n-are voie să despartă ceea ce Dumnezeu a creat, noi suntem atat de despărţiţi”, făcând referire la Basarabia de astăzi care nu mai este ca cea din 1918, parte componentă a României Mari.

După discursurile în memoria poetului, au urmat depuneri de coroane la bustul acestuia. La ora 17 a aceleiaşi zile, a avut loc Festivalul Naţional „Ambasadorii Unirii” care a început cu evoluarea unei famfare militare din Alba Iulia. Au urmat un concert de dansuri şi muzică populară, evoluând tineri artişti din toată ţara. Peste 200 de elevi şi studenţi basarabeni au participat la dezvelirea bustului lui Grigore Vieru la Alba Iulia.

În ziua ce a urmat, pe 1 decembrie, Alba Iulia era împânzită de drapele. Fiecare tânăr basarabean prezent la evenimentele din capitala unirii purta la gât un fular cea avea culorile tricolorului românesc. Cu mândrie în suflet că sunt români, tinerii au asistat la multiplele evenimente dedicate Zilei Naţionale a Unirii.

În faţa monumentului lui Mihai Viteazul a avut loc o festivitate de celebrare a Marii Uniri din 1918, cu participarea unor oficialităţi de la Bucureşti, precum Emil Boc şi alţi membri ai Guvernului, care au depus coroane de flori. În faţa catedralei din Alba Iulia s-au ţinut discursuri cu ocazia împlinirii celor 91 de ani de la Marea Unire. În apropierea catedralei, s-a desfăşurat un concert de muzică populară, iar zeci de oameni, în special tineri s-au luat de mână şi au încins câte o horă.

Un grup de tineri basarabeni au avut ocazia să facă un tur al oraşului, având ca ghid un lector universitar din cadrul facultăţii de istorie al Universităţii „1 decembrie 1918” din Alba Iulia. Acesta le-a povestit tinerilor despre istoria Celor Trei Fortificaţii, despre cetatea în care trăiau şi erau instruiţi soldaţii României, despre Muzeul Unirii, având posibilitatea să vadă şi clădirea în care s-au adunat cei 1228 de delegaţi care au semnat Rezoluţia Marii Adunări Naţionale din 1918.

Victoria Guţan, studentă la facultatea de Ştiinţe Socio-Umane din cadrul Universităţii din Piteşti a declarat: „Ziua de 1 decembrie este ziua când a fost realizată Marea Unire, iar eu am venit la Alba Iulia pentru a participa la evenimentele ce au loc aici în fiecare an”.

„O zi a românilor de pretutindeni, ziua în care revenim la istorie, la cele sfinte”, spune Oxana Greadcenco, studentă în anul doi la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava. Corina Secureanu studentă la Universitatea „Alexandru I. Cuza” din Iaşi susţine că a ales să meargă la Alba Iulia pentru a fi mai aproape moral şi fizic de locul în care în urmă cu 91 de ani a fost făcută Marea Unire.

De Ziua Naţională a României, la Alba Iulia au fost prezenţi tineri basarabeni care îşi fac studiile în Iaşi, Suceava, Cluj, Piteşti, Ploieşti, Târgu Mureş, Galaţi, Timişoara, Braşov, Bucureşti.

Şi la Chişinău au avut loc evenimente dedicate zilei de 1 decembrie. Astfel, un alt grup de membri din ATRAG au mers în capitala Moldovei. Aceştia au încins o Horă a Unirii în Piaţa Unirii de unde mai apoi au defilat până în Piaţa Marii Adunări Naţionale cu drapele în mână. Aici s-au adunat tineri din Moldova, dar şi studenţi basarabeni care-şi fac studiile în marile oraşe din România.

La Iaşi însă, a avut loc o depunere de coroane la „Flacăra Veşnică”. Personalităţi importante au ţinut câte un discurs. În Parcul Copou, lângă Teiul lui Eminescu a fost dezvelit bustul lui Grigore Vieru, al doilea din România.

La 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, prin hotărârea Adunării Naţionale, a fost semnată rezoluţia privind unirea Transilvaniei cu România, astfel creându-se România Mare.

Valeriu Gonţa, membru ATRAG

preluat de pe www.ropress.eu

5 comentarii:

Anonim spunea...

Sa nu uitam de gazdele din Alba Iulia

3 decembrie 2009 la 19:33  
Anonim spunea...

Imi place echipa ATRAG, pe langa faptul ca au reusit sa oraganizeze serbarea zilei de 1 Decembrie la Iasi, au reusit sa fie prezenti la Alba Iulia si Chisinau

4 decembrie 2009 la 02:15  
Mariana S. spunea...

şi ATRAG-ul iubeşte pe cei ce îl apreciază!!!

5 decembrie 2009 la 01:41  
alex spunea...
Anonim spunea...

asa, bravo. traiasca echipa Otrag. Voi nici nu stiti cum se scrie numele organizatiei, mai?

13 ianuarie 2010 la 02:26