ATRAG:::CHAT
Blog Archive
-
▼
2010
(37)
-
►
martie
(13)
- 27 Martie
- BASARABIAN NIGHT
- A venit bursa!!!
- TRIMITE O CARTE PESTE PRUT
- ATRAG vă cheamă la TEATRU!!!
- 2% pentru ATRAG
- NU AI VOIE SA UITI!
- Acum si in veac...
- ATRAG la centrul rezidential pentru mame si copii ...
- De 8 ori LA MULŢI ANI de 8 martie!
- Mulţi ani, vicepreşedintelui ATRAG, Igor Rotaru!!!
- Iaşiul ATRAGe Primăvara!
- Divizia ATRAG
-
►
februarie
(8)
- ATRAG se definitivează!
- Alexandru Manciu încântat de Iaşi...
- DRAGOBETELE petrec in DUBLIN Pub
- Conferinta nationala a Ligii Studentilor Basaraben...
- Concert UNIȚI SUB TRICOLOR în Iași
- Cetatenia romana se acorda fara permis de sedere!
- O „Alee a Scriitorilor” va fi inaugurată la Bălţi
- LSBR - o forţă şi un suport!
-
►
martie
(13)
Site-uri utile
Presa din Basarabia
ATRAG:::Blog Visitors
Miercuri, 7 aprilie 2010, Asociatia Tinerilor Romani din Afara Granitelor (ATRAG) Iasi, te cheama sa-i comemoram impreuna pe cei care si-au sacrificat viata pentru castigarea libertatilor democratice in Republica Moldova. Consideram ca este o datorie morala a intregii societati civile de a pastra vie memoria celor care si-au pierdut viata in ziua de 7 aprilie 2009, pentru dobandirea democratiei si libertatii de exprimare. Pe cei care se afla in Republica Moldova ii indemnam sa vina la Chisinau, in Piata Mari Adunari Nationale, la ora 18:00, la Balti, in fata Primariei, la ora 18:00, la Nisporeni, in Piata Centrala, la statuia lui Stefan cel Mare, la ora 20:00 si sa aprinda o luminare. Cei care sunt in Iasi se vor aduna in Parcul Voievozilor la ora 20:00 pentru a cinsti jertfa celor cazuti in lupta pentru libertate.
Pentru cei din Basarabia care simt românește și pentru cei din România cărora Basarabia nu le este indiferentă, ziua de 27 martie a fost o zi specială, o sărbătoare multașteptată. Și a fost sărbătoare, cu revărsări de sentimente sincere, cu oameni fericiți, cu mult roșu, galben și albastru, cu îmbrățișări calde și zîmbete frumoase.
Am scris rîndurile de mai sus din perspectiva unui om care a participat la marșul din Chișinău, la reconstituirea Actului Unirii din 1918 și la Hora Unirii de la Teatrul Național de Operă și Balet, după mine acțiunile cele mai frumoase organizate de 27 martie. Am fost acolo peste 400 de români, și am defilat în fața a mii de oameni uimiți de curajul nostru, unii din ei ne-au aprobat și ne-au susținut, alții ne-au arătat degetul mijlociu plini de ură și neputință. Marșul l-am început de la Academia de Științe, am mers pe lîngă UNIC, Piața Centrală, Primărie, PMAN și ne-am oprit în curtea clădirii unde acum 92 de ani s-a semnat Actul Unirii. De-a lungul drumului am vorbit din ochi cu cei de alături, cuvintele fiind de prisos, și am găsit o grămadă de prieteni buni doar privindu-i, Sergiu de la Sibiu(azi pe Facebook am aflat că îl cheama Sergiu și e din Sibiu), o doamnă cu părul blond(care nu era de acord că strigăm Români am fost cu toți odinioară, și zicea ca trebuie să schimbăm cumva sloganul pentru că Români suntem și acum), un baiat cu tricolorul în spate(despre care știu doar că stă undeva într-un cămin din Chișinău), 2 fete care mergeau în urma mea(cu tricolorul vopsit pe față) și încă mulți alții. În punctul final al marșului nostru, curtea clădirii care acum găzduiește Academia de Teatru, Muzică și Arte Plastice, a fost dat citirii, votat în unanimitate și semnat de toți participanții - Actul Unirii de la 2010. Chiar daca tinerii care au votat acest act nu pot schimba situația geopolitică a lumii, ei au demonstrat că spiritul românesc și adevărul istoric nu poate fi înăbușit de dorințele unor politicieni perverși. Și sunt sigur că pe 1 Decembrie ni se vor alătura mult mai mulți, pentru că frica se risipește încet-încet după cei 8 ani plin de comuniști, iar grupurile de inițiativă Spirit Românesc și Noii Golani vor găsi tot mai mulți susținători în rîndul tinerilor români de pe ambele maluri ale Prutului.
Igor Rotaru
Mergeam la bucătărie:"Doina, ai verificat cardul?". Ma uit pe telefon. SMS:"Doina, nu ştii a venit bursa?". Zi de zi cineva întreba sau eu întrebam dacă nu se ştie nimic de drăguţa bursă.
Din cauza repartizărilor cetăţenilor români la taxă şi buget, poate şi din alte motive, a întârziat cu o lună de zile.
Toţi o aşteptau cu sufletul la gură. Absolut toţi: şi eu, şi tu, şi Dublin Pub, şi Master Pub, şi Skye, şi IuliusMALL, şi MoldovaMALL, chiar şi dragul de Siraj...Toţi au aşteptat sărmana bursă studenţească.
Iaşiul respiră din seara asta mai uşor. Cluburile - cu siguranţă vor avea insuficienţă de aer :).
S-a întâmplat vreodată să îți fie interzis să vorbești în limba ta – limba română ? Ai întâlnit biblioteci în care aproximativ 60% din cărți să fie scrise cu caractere chirilice ? Ai mers la o librărie să cauți o carte în limba română și să nu găsești ? Pare absurd ? Pentru tinerii din Republica Moldova - nu.
Criza prin care trec românii din afara graniţelor României în legătură cu propria identitate necesită o alimentare stabilă şi constantă cu istorie şi cultură românească. Cartea este cea mai bună metodă prin care-i putem ajuta la trecerea barierii lingvistice și culturale. Este obligația noastră morală de a duce în satele din Republica Moldova câte un pic din cultura românească și europeană.
Îmbogățește-te sufletește dăruind o carte tinerilor de seama ta. ATRAG și IMPACT FM te îndeamnă să «Trimiți o carte peste Prut ». Fii alături de noi și fă o faptă bună ! Donează o carte și bucură un suflet român !
Criteriul după care au fost alese școlile și bibliotecile din mediul rural constă în lipsa cărților în limba română și a numărului de copii care frecventează școala. Orice carte este folositoare dacă este venită la momentul oportun, în special cele de literatură română și universală, enciclopedii, atlasuri sau manuale școlare. Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor (ATRAG) se va ocupa de inventarierea, împachetarea și transportul cărților, asumându-și responsabilitatea pentru orice factor perturbator care ar putea împiedica ducerea la sfârșit a campaniei, precum dificultatea trecerii frontierei.
Pentru cei care doresc sa susțină această campanie ne puteți contacta la numerele de telefon 0754557444, 0740727910 sau ne puteți scrie la adresa de e-mail atrag.iasi@gmail.com. Punctul de colectare în Iași se află la sediul deputatului Petru Movilă, str. Ștefan cel Mare, nr. 47-49.
Donează o carte din suflet pentru un suflet de copil din Basarabia !
Sustine ATRAG completind un simplu formular!
Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor (ATRAG) vă invită joi, ora 20, în sala B4, corpul B al Universității „Al. I. Cuza”(FEAA) la proiecția de film „Transnistria – durere și speranță”, un film documentar realizat de Ion Mija (1938-2001). Documentarul a apărut încă în timpul acelor vremuri tulburi cu scopul de arăta adevarata față a conflictului armat de pe Nistru.
Această activitate se înscrie în cadrul campaniei “Eroii Nu Mor Niciodată ‘92”, campanie inițiată de grupul de inițiativă Spirit Românesc din Basarabia. Spirit Românesc și ATRAG își propun să păstreze vie amintirea acelor români (și nu numai) care și-au câștigat cinstea de a deveni eroi în conflictul armat din 1992.
Promovarea şi susţinerea acestei campanii vizează în mod direct conştiinţa noastră, puterea basarabenilor de a-şi aminti şi de a-i cinsti pe aceşti martiri ai libertăţii care în 1992 au stat demni împotriva regimului communist al URSS. Am primit cu toţii o lecţie de viaţă de la ei, sfinţită de sânge nevinovat: nici un regim nu îţi poate lua dreptul la aflarea propriei identităţi şi nici un sistem nu te poate opri să lupţi pentru adevăr. Acei oameni au luptat pentru neam. Pentru noi. Pentru ca noi să înţelegem că trebuie să fim tari, să fim uniţi, să fim curajoşi, să nu plecăm capul, să ne iubim ţara, să ne iubim mama, să ne iubim strămoşii, să ne iubim limba, să ne iubim istoria.
Astăzi, 8 martie, ziua internaţională a femeii a fost o zi specială şi pentru Centrul rezidențial pentru mame şi copii aflați in dificultate "Hecuba" .
Igor Rotaru,
Echipa ATRAG îţi doreşte cele mai frumoase realizări şi cele mai adevărate urări de bine, de sănătate, dragoste. Să fii încojurat doar de oameni dragi, care să te suţină, înţeleagă, critice pe merit. Până când nu suntem puţini şi mergând pe ideea "că nu contează câţi suntem, ci CUM" promitem să fim aşa încât încrederea ta să nu se spulbere niciodată. Eşti prea deosebit, prea bun ca suflet şi măreţ ca voinţă. Vei rămâne mereu un exemplu pentru noi toţi.
UN călduros "La mulţi ani!" şi o îmbrăţişare care ATRAGe!!!
ATRAG organizează concurs pentru definitivarea echipei. Pe data de 11 martie va avea loc Adunarea Generală ATRAG. Doritorii de a-şi asuma una dintre aceste responsabilităţi implicându-se activ în programul Asociaţiei trebuie să prezinte o idee care ar permite amplificarea şi eficientizarea activităţii domeniului ales.
Aşteptăm la email-ul atrag.iasi@gmail.com informaţii despre tine, funcţia pe care ai vrea s-o asumi şi nişte idei de acţiune, demonstrează că eşti cel mai potrivit prin iniţiativă şi mod de înfăptuire a ideilor tale. Aşteptăm pe cei mai dornici, pe cei mai buni, merită să încerci! Te invităm în echipa noastră, te invităm să devenim o forţă!
Pentru informaţii suplimentare ne puteţi contacta:
Dumitru Sorbală - 0740727910
Igor Rotaru – 0754557444
Igor Drangoi - 0753376512
E-mail: atrag.iasi@gmail.com
1. Coordonator Departament Social:
- dirijarea activităţilor Departamentului
- consultanţă în privinţa problemelor referitoare la obţinerea vizei, bursă, cazare, înmatriculare, cetăţenie, permis de şedere, transfer
- reprezintă organizaţia în relaţie cu instituţiile publice
2. Responsabil Domeniul Juridic
- actualizarea datelor privind normele legale ce reglementează obţinerea vizei, bursei, cazării, permisului de şedere
- publicarea datelor actualizate pe site
3. Responsabil Resurse Umane:
- evidenţa membrilor asociației
- înregistrarea cererilor de adeziune
- evidenţa generală a studenţilor şi elevilor basarabeni din Iaşi
4. Coordonator Departament Proiecte
- dirijarea activităţii departamentului
- participarea obligatorie la scrierea tuturor proiectelor
- căutarea sponsorilor pentru activităţile asociației
5. Responsabil Scriere Proiecte
- scrierea propriu-zisă a proiectelor
- consultanţă managerilor de proiecte din cadrul asociaţiei
6. Responsabil Fund Raising (strîngere de fonduri)
- identificarea viitorilor sponsori
- informarea privind finanţările oferite de instituţiile publice
7. Coordonator Departament Media şi PR
- dirijarea activității departamentului
- promovarea imaginii asociaţiei
- elaborarea semestrială a strategiei de promovare
8. Responsabil Media
- întreţinerea site-ului www.atrag.ro
- întocmirea şi amplasarea afişelor
9. Responsabil PR
- monitorizarea zilnică a presei
- reprezentarea asociaţiei în relaţii cu media
- scrierea comunicatelor de presă
În acea atmosferă plină de iubire şi de voie (într-adevăr) bună, am reuşit să aflăm şi impresiile invitatului nostru special, câştigătorul „Fabricii de staruri”, Alexandru Manciu:
ATRAG : Bine ai ajuns la Iaşi, Alexandru. Ne bucurăm să te avem alături la cea mai aşteptată de noi sărbătoare a basarabanilor din Iaşi, „Dragobetele”. Cu ce impresii ai rămas?
Alexandru Manciu : A fost foarte bine, chiar nu mă aşteptam. O atmosferă atât de prietenească. M-am simţit atât de bine, că nici nu am observat cum a trecut timpul. Am fost surprins când am relizat că deja a fost utima mea piesă. Şi lumea... un public foarte receptiv!
ATRAG: Cum ai recţiona la o altă invitaţie, pentru că îţi dai seama că o vom face...
A. M. : Cu mare drag am să mai vin, pentru că am primit o satisfacţie aparte.
ATRAG: Care-i părerea ta despre rolul organizaţiei noastre, la nivelul cunoştinţelor tale despre cu ce se ocupă şi care-i sfera de activitate a ei?
A.M. : E foarte binevenită existenţa ei. Atât timp cât vă ocupaţi cu integrarea tinerilor în societatea românească, e o şansă oportună prin care aceştia ar putea să se simtă ca acasă. De aceea mă bucur foarte mult pentru ATRAG, că face o chestie frumoasă care ne apropie de adevăratele rădăcini.
ATRAG: Ce le doreşti tinerilor în general şi mai ales nouă, celor mai departe de casă şi care totuşi se gândesc la ea prea mult?
A.M. : Le doresc în primul rând să meargă înainte şi să-şi realizeze scopurile. Să nu uite de ţara din care au venit. Şi un singur lucru care i-ar putea să-i facă fericiţi şi pe care li-l doresc s-o facă din tot sufletul este : SĂ IUBEASCĂ!!!
ATRAG : Îţi mulţumim enorm, te mai aşteptăm la Iaşi şi îţi urăm mult succes atât la preselecţiile naţionale de la Eurovision cât şi la concursul în sine!!!
A.M.: Cu mare palăcere, vă mulţumesc şi eu, am să vin numaidecât!
În acest weekend a avut loc la Galaţi întâlnirea unui grup de lucru al studenţilor basarabeni din cadrul Ligii Studenţilor Basarabeni din România, desfăşurat în paralel cu un altul la Cluj Napoca. Aceştia au stabilit principalele direcţii privind acţiunile imediat următoare ale ONG-ului din care fac parte. În urma lucrărilor au fost distribuite sarcinile privind realizarea proiectului Caravana Admiterii care va avea obiectivul de a oferi asistenţa necesară viitorilor studenţi basarabeni din România, absolvenţi ai liceelor din R. Moldova. A avut loc şi prima evaluare a evoluţiei campaniei Trimite o Carte peste Prut!care a avut în vedere situaţia din toate cele 12 centre universitare cuprinse de Ligă. De asemenea, s-au trasat următoarele direcţii privind conţinutul şi termenele limită pentru demararea următoarelor proiecte. Întâlnirea a fost organizată de către Liga Studenţilor Basarabeni din Galaţi cu sprijinul Universităţii Dunărea de Jos.
Programul de audienţe al Directorului Direcţiei Cetăţenie se desfăşoară în fiecare zi de miercuri între orele 13 şi 15 pentru probleme deosebite. Programarea la audienţă se va face în baza unei cereri prealabile care va cuprinde şi un număr de telefon de contact la care un funcţionar al Direcţiei Cetăţenie va comunica solicitantului ziua şi ora audienţei în cazul în care aceasta a fost aprobată. Sursa: www.just.ro
În oraşul Bălţi din Republica Moldova va fi inaugurată o „Alee a Scriitorilor Naţionali”. Declaraţia a fost făcută de şefa secţiei de Cultură din cadrul Primăriei Bălţi, Veronica Caraulan. Aceasta va fi amplasată în centrul oraşului, în scuarul „Meşterilor Populari”.
Locaţia a fost aleasă din cele şapte terenuri disponibile oferite de către Primărie. Scuarul respectiv a fost deja aprobat de Consiliul Urbanistic, informează ROPRESS.Conform doamnei Caraulan, proiectul este în derulare sub responsabilitatea secţiei Arhitectură din cadrul Primăriei Bălţi. Persoana responsabilă de acest proiect este arhitectul principal al oraşului, Boris Griţunic.
Într-un interviu pentru ROPRESS, acesta a declarat că în cadrul şedinţei Consiliului Municipal din data de 25 februarie anul curent, va fi examinată aprobarea oficială a scuarului din centrul oraşului pentru amplasarea aleii.„După ce proiectul va fi aprobat de către Consiliul Municipal, organizatorii vor face un demers către Guvernul Republicii Moldova pentru a avea permisiunea de a instala busturile scriitorilor”, a afirmat arhitectul Griţunic.
Primele două busturi au fost solicitate de către iniţiatori, acestea fiind cele ale poetului Grigore Vieru şi a scriitorului Ion Creangă. Arhitectul Boris Griţunic este optimist, însă în opinia sa proiectul în cauză s-ar putea să nu fie finalizat până în data de 22 mai, atunci când este sărbătorit Hramul Oraşului, iar organizatorii şi-ar dori ca aleea să fie gata până atunci. „Noi vom face tot posibilul să inaugurăm aleea cât mai curând, însă sunt nişte proceduri legale pe care noi nu le putem depăşi”, a mai precizat Boris Griţunic.
Arhitectul estimează că în jur de şapte - opt busturi vor putea fi instalate. Planul general al aleii urmează a fi făcut, după care va fi calculat numărul exact de monumente. Cheltuielile vor fi acoperite de iniţiatorii proiectului, dar şi din banii adunaţi din donaţiile cetăţenilor.
Valeriu Gonţa,
preluat de pe ropress.eu
Liga Studenţilor Basarabeni din România constituie un proiect al studenţilor români basarabeni care îşi fac studiile în Ţară, apărut dintr-o nevoie firească de asociere, de dezvoltare şi de cunoaştere a vieţii sociale în ansamblul ei. LSBR este o asociaţie constituită la nivel naţional din 12 preşedinţi de asociaţii ale studenţilor români basarabeni din tot atâtea oraşe din România (Bucureşti, Suceava, Cluj, Galaţi, Timişoara, Constanţa, Braşov, Oradea, Craiova, Iaşi, Bacău, Ploieşti) şi are ca obiectiv principal imprimarea unei abordări bazate pe solidaritate şi unitate în acţiuni ale studenţilor basarabeni implicaţi în mediul asociativ şi civic. Dintre cei 12 membri ai Ligii, 9 sunt fondatori cu drept de vot, unul nu este fondator, dar beneficiază de drept de vot, iar 2 sunt membri observatori, urmând ca în timpul apropiat să obţină dreptul de vot conform cu hotărârea luată la precedenta Adunare Extraordinară a Consiliului Director din octombrie 2009. LSBR îşi propune să creeze un cadru favorabil unei colaborări mai strânse dintre asociaţiile locale care împart aceleaşi principii de funcţionare şi să promoveze o abordare bazată pe solidaritate şi unitate în acţiuni ale studenţilor basarabeni implicaţi în mediul asociativ şi civic, ţinând cont de apartenenţa la acelaşi spaţiu cultural şi identitar românesc. Specificul LSBR constă în faptul că aceasta a fost creată din oameni şi respectiv, din echipe, care s-au remarcat de-a lungul timpului prin activităţi capabile să stimuleze sentimentul de apartenenţă la spaţiul românesc, în concordanţă cu valorile democraţiei europene. Ţinem să menţionăm că LSBR şi-a stabilit printre cele dintâi priorităţi consolidarea unui dialog constructiv şi transparent dintre instituţiile statului român şi mediul asociativ de tineret al românilor basarabeni. LSBR îşi propune să contribuie la crearea unui spaţiu de dezbateri liber şi democratic, capabil să acopere cele mai importante subiecte de interes major pentru studenţii români basarabeni din România. Asigurarea unui mediu favorabil adaptării studenţilor basarabeni la viaţa specifică oraşelor din Ţară, prin aceasta contribuind la apropierea dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului, este un alt obiectiv al Ligii. În acest context, menţionăm deschiderea noastră faţă de orice alte entităţi din România şi din RM care sunt solidare cu obiectivele Ligii şi care sunt dispuse să contribuie la înfăptuirea obiectivelor acesteia. Având în vedere chestiunile izolării românilor basarabeni, precum şi a prejudecăţilor românilor din ţară, ne propunem să reducem ponderea şi efectul acestora, fiind conştienţi de potenţialul dăunător al acestor două fenomene şi stări de fapt. Principiile pe baza cărora funcţionează LSBR sunt cele al libertăţii, al democraţiei, al competenţei, al legalităţii, al dialogului, precum şi cel al non-partizanatului. Uniţi pentru un viitor mai bun! Cu aleasă consideraţie, Echipa LSBR
ATRAG Iași și AMERICAN EXPERIENCE te invită să vezi America. AMERICAN EXPERIENCE te ajută să ajungi acolo, să-ți găsești un job, îți aranjează cazarea după care te lasă să-ți vezi de muncă și de călătorii toată vacanța. Condițiile de participare la programul Work and Travel sunt vîrsta(18-30 ani), să fii student, masterand sau doctorand la zi, să cunoști engleza la nivel mediu. Dacă te interesează acest program scrie-ne la adresa de mail atrag.iasi@yahoo.com sau id messenger - atrag.iasi. Echipa ATRAG in colaborare cu AMERICAN EXPERIENCE te va ajuta să găsești cel mai bun job și cea mai interesantă locație.
La Iași au avut loc astăzi o serie de manifestații dedicate împlinirii a 151 de ani de la Unirea Principatelor, Moldova și Muntenia. Cu această ocazie, liderii politici ai României au fost prezenți astăzi la evenimentele organizate în Piața Unirii din Iași. Printre aceștia se numără președintele României, Traian Băsescu, președintele Senatului, Mircea Geoană, primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, dar și primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă. Fiecare dintre aceștia a ținut câte un discurs, scurt de altfel, probabil din cauza temperaturii joase de afară, care la ora 11 înregistra -22 de grade Celsius.
„Fără evenimentele de la 24 ianuarie 1859, România Mare n-ar fi putut exista. A fost dorința românilor de unitate”, a spus Traian Băsescu în cadrul discursului său. Acesta a vorbit și despre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” - cea mai veche universitate din România care se află tot la Iași, menționând că „națiunile evoluează prin educație, prin știință” și că intelectualitățile de la Iași vor avea întotdeauna tot sprijinul său.
„La mulți ani, ieșeni, la mulți ani, moldoveni, la mulți ani, români!”, astfel și-a încheiat Traian Băsescu discursul său.
Mircea Geoană, în cadrul discursului său a făcut referire și la românii din R.Moldova, menționând că „biruința democrației în Moldova este un moment dătător de speranță”. Totodată, acesta a declarat că România „este într-un moment dificil, să facem măcar acum unitate în acțiune, și nu doar în vorbă.”, făcând referire și la prezența primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă.
După discursurile acestora, a urmat o slujbă religioasă și o depunere de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care a făcut Mica Unire. La finalul acestor evenimente, cei doi politicieni s-au încins în Hora Unirii împreună cu oamenii prezenți la eveniment. După câteva minute, Traian Băsescu s-a retras în hotelul în care era cazat, urmând să meargă la manifestările de la Focșani.
În după-amiaza acestei zile, evenimentele de la Iași au continuat. În jurul orei 18 a fost organizat ceremonialul retragerii cu torțe, iar mai apoi a avut loc un concert de muzică populară.
La Suceava evenimentul a fost marcat printr-un concert de muzică și dansuri populare intitulat Festivalul Național Multicultural ,,De Dragoste, de Neam, de Țară”, cu participarea unor colective de dansatori și soliști din Bacău, Botoșani, Câmpulung Moldovenesc și Bistrița. Spectacolul a avut loc în cadrul Casei de Cultură din Suceava și a durat patru ore.
Evenimentul de astăzi n-a fost neglijat nici în Republica Moldova. Un grup de tineri, membri ai Grupului de Inițiativă „Spirit Românesc” din Chișinău au mers în mod organizat la Bălți acolo unde au făcut un „Marș al Unirii” care s-a desfășurat de la Universitatea „Alecu Russo” până la monumentul lui Ștefan cel Mare din fața primăriei. Aceștia au mers cu pancarte în mână pe care scria „Basarabia Pământ Românesc”, „Uniți în cuget și-n simțiri”. Tinerii au încins și o Horă a Unirii în fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, în jurul bustului scriitorului.
La Chișinău însă, un grup de tineri au dansat „Hora Dezamăgiților”, aceștia manifestându-și nemulțumirea lor față de autoritățile din Republica Moldova care nu respectă valorile naționale ale țării.
La 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 - şi al Ţării Româneşti. Drept rezultat, acesta a înfăptuit la Iași unirea celor două Principate românești.
Valeriu Gonţa,
Am primit recent un email de la dl. Antonio Ciocan-Fontanine, Director Program Fundatia Dinu Patriciu pe care îl considerăm destul de interesant pentru voi, scumpi membri ATRAG şi credem că e şansa voastră de a obţine această bursă. Asigurând transparenţă şi seriozitate vom posta email-ul în întregime:
"Buna ziua,
Fundatia Dinu Patriciu va oferi, incepand cu anul universitar 2010-2011, 100 de burse pentru cetatenii moldoveni care urmeaza programe de licenta la universitati din Romania. Cele 100 de burse sunt oferite in cadrul programului de burse private "Inventeaza-ti Viitorul!", sunt acordate pentru intreaga durata a anului universitar (9 luni de zile) si au o valoare de 300 de lei lunar. Eligibilitatea pentru aceste burse este conditionata de cetatenie (cei cu cetatenie dubla pot candida pentru una dintre cele 500 de burse oferite cetatenilor romani prin programul Inventeaza-ti Viitorul) de rezultatele academice (media mai mare sau egala cu 9 in ultimii doi ani de studiu incheiati) si de conditia materiala modesta (venitul net lunar pe membru de familie sub 1500 de lei moldovenesti).
Intrucat inscrierile pentru aceste burse se incheie relativ repede (pe data de 15 martie 2010) va adresez acest e-mail in speranta ca ne veti putea ajuta in promovarea programului. Credem ca asociatia dumneavoastra reprezinta un canal excelent pentru diseminarea informatiilor legate de aceste burse in comunitatea studentilor basarabeni din Romania.
Asadar, daca si dumneavoastra considerati benefica comunicarea acestei oportunitati catre membrii dumneavoastra mi-ar placea sa initiem un dialog in legatura cu modalitatile in care am putea aduce acest program de burse la cunostinta studentilor basarabeni. Promovarea ar putea consta in postarea unui anunt pe website-ul/blog-ul dumneavoastra, trimiterea unui e-mail pe grupurile de discutie frecventate de catre studentii din Republica Moldova sau orice alta modalitate pe care o considerati oportuna.
Mai multe detalii despre procedura de inscriere pentru burse si calendar puteti sa gasiti pe website-ul nostru: http://fundatiadinupatriciu.ro/ro/burse-cetateni-moldoveni
Va rog sa nu ezitati sa ma contactati pentru detalii suplimentare.
Numai bine,
-- Antonio Ciocan-Fontanine" .
„Dacă visul unora a fost ori este să ajunga în cosmos, eu viața întreagă am visat să trec Prutul”, spunea Grigore Vieru. Aceste cuvinte ne demonstrează adevăratul atașament al acestuia față de plaiurile mioritice. Multe dintre poeziile sale evocă dragostea de mamă, de patrie, de limbă, iar gândurile-i exprimate în versuri „înfloresc” în inima cititorului, dând viață la sentimente de iubire, de romantism, de dor. Fiecare cuvânt, fiecare vers, stârnește o emoție pentru cititorul român, pentru că de fapt poeziile sale sunt un ecou al sufletului său.
Grigore Vieru e prea important, prea valoros pentru a fi dat uitării. Nimeni însă nu ne va putea șterge lacrima de pe față și durerea din suflet pe care ne-a creat-o trecerea sa în neființă.
Să ne aducem aminte de el, să-i citim și recităm versurile, pentru că el ne privește de acolo, de sus și se bucură pentru fiecare dintre noi atunci când sufletul ne este umplut de emoția lecturii sale.
DORUL ȘI LIMBA
Cerul e ţesut din stele,
Luncile – din floricele,
Numai dorul strămoşesc -
Din cuvântul românesc.
Din pământ izvorul iese,
Grâul – din seminţe dese,
Numai dorul strămoşesc –
Din cuvântul românesc.
Razele ne vin din soare,
Iar miresmele – din floare,
Numai dorul strămoşesc –
Din cuvântul românesc.
(Grigore Vieru)