ATRAG Iasi

"Ori gasim un drum, ori facem unul"

Mica Unire celebrată de românii de pretutindeni


La Iași au avut loc astăzi o serie de manifestații dedicate împlinirii a 151 de ani de la Unirea Principatelor, Moldova și Muntenia. Cu această ocazie, liderii politici ai României au fost prezenți astăzi la evenimentele organizate în Piața Unirii din Iași. Printre aceștia se numără președintele României, Traian Băsescu, președintele Senatului, Mircea Geoană, primarul Iașiului, Gheorghe Nichita, dar și primarul Chișinăului, Dorin Chirtoacă. Fiecare dintre aceștia a ținut câte un discurs, scurt de altfel, probabil din cauza temperaturii joase de afară, care la ora 11 înregistra -22 de grade Celsius.
„Fără evenimentele de la 24 ianuarie 1859, România Mare n-ar fi putut exista. A fost dorința românilor de unitate”, a spus Traian Băsescu în cadrul discursului său. Acesta a vorbit și despre Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” - cea mai veche universitate din România care se află tot la Iași, menționând că „națiunile evoluează prin educație, prin știință” și că intelectualitățile de la Iași vor avea întotdeauna tot sprijinul său.
„La mulți ani, ieșeni, la mulți ani, moldoveni, la mulți ani, români!”, astfel și-a încheiat Traian Băsescu discursul său.
Mircea Geoană, în cadrul discursului său a făcut referire și la românii din R.Moldova, menționând că „biruința democrației în Moldova este un moment dătător de speranță”. Totodată, acesta a declarat că România „este într-un moment dificil, să facem măcar acum unitate în acțiune, și nu doar în vorbă.”, făcând referire și la prezența primarului de Chișinău, Dorin Chirtoacă.
După discursurile acestora, a urmat o slujbă religioasă și o depunere de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, cel care a făcut Mica Unire. La finalul acestor evenimente, cei doi politicieni s-au încins în Hora Unirii împreună cu oamenii prezenți la eveniment. După câteva minute, Traian Băsescu s-a retras în hotelul în care era cazat, urmând să meargă la manifestările de la Focșani.
În după-amiaza acestei zile, evenimentele de la Iași au continuat. În jurul orei 18 a fost organizat ceremonialul retragerii cu torțe, iar mai apoi a avut loc un concert de muzică populară.
La Suceava evenimentul a fost marcat printr-un concert de muzică și dansuri populare intitulat Festivalul Național Multicultural ,,De Dragoste, de Neam, de Țară”, cu participarea unor colective de dansatori și soliști din Bacău, Botoșani, Câmpulung Moldovenesc și Bistrița. Spectacolul a avut loc în cadrul Casei de Cultură din Suceava și a durat patru ore.
Evenimentul de astăzi n-a fost neglijat nici în Republica Moldova. Un grup de tineri, membri ai Grupului de Inițiativă „Spirit Românesc” din Chișinău au mers în mod organizat la Bălți acolo unde au făcut un „Marș al Unirii” care s-a desfășurat de la Universitatea „Alecu Russo” până la monumentul lui Ștefan cel Mare din fața primăriei. Aceștia au mers cu pancarte în mână pe care scria „Basarabia Pământ Românesc”, „Uniți în cuget și-n simțiri”. Tinerii au încins și o Horă a Unirii în fața Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, în jurul bustului scriitorului.
La Chișinău însă, un grup de tineri au dansat „Hora Dezamăgiților”, aceștia manifestându-și nemulțumirea lor față de autoritățile din Republica Moldova care nu respectă valorile naționale ale țării.
La 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 - şi al Ţării Româneşti. Drept rezultat, acesta a înfăptuit la Iași unirea celor două Principate românești.

Valeriu Gonţa,
preluat de pe ropress.eu

1 comentarii:

ATRAG Iasi spunea...

pt Angela: publicitatea pe acest blog costa

2 februarie 2010 la 18:03