ATRAG Iasi

"Ori gasim un drum, ori facem unul"

LSBR - o forţă şi un suport!


Liga Studenţilor Basarabeni din România constituie un proiect al studenţilor români basarabeni care îşi fac studiile în Ţară, apărut dintr-o nevoie firească de asociere, de dezvoltare şi de cunoaştere a vieţii sociale în ansamblul ei.

LSBR este o asociaţie constituită la nivel naţional din 12 preşedinţi de asociaţii ale studenţilor români basarabeni din tot atâtea oraşe din România (Bucureşti, Suceava, Cluj, Galaţi, Timişoara, Constanţa, Braşov, Oradea, Craiova, Iaşi, Bacău, Ploieşti) şi are ca obiectiv principal imprimarea unei abordări bazate pe solidaritate şi unitate în acţiuni ale studenţilor basarabeni implicaţi în mediul asociativ şi civic. Dintre cei 12 membri ai Ligii, 9 sunt fondatori cu drept de vot, unul nu este fondator, dar beneficiază de drept de vot, iar 2 sunt membri observatori, urmând ca în timpul apropiat să obţină dreptul de vot conform cu hotărârea luată la precedenta Adunare Extraordinară a Consiliului Director din octombrie 2009.

LSBR îşi propune să creeze un cadru favorabil unei colaborări mai strânse dintre asociaţiile locale care împart aceleaşi principii de funcţionare şi să promoveze o abordare bazată pe solidaritate şi unitate în acţiuni ale studenţilor basarabeni implicaţi în mediul asociativ şi civic, ţinând cont de apartenenţa la acelaşi spaţiu cultural şi identitar românesc.

Specificul LSBR constă în faptul că aceasta a fost creată din oameni şi respectiv, din echipe, care s-au remarcat de-a lungul timpului prin activităţi capabile să stimuleze sentimentul de apartenenţă la spaţiul românesc, în concordanţă cu valorile democraţiei europene. Ţinem să menţionăm că LSBR şi-a stabilit printre cele dintâi priorităţi consolidarea unui dialog constructiv şi transparent dintre instituţiile statului român şi mediul asociativ de tineret al românilor basarabeni.

LSBR îşi propune să contribuie la crearea unui spaţiu de dezbateri liber şi democratic, capabil să acopere cele mai importante subiecte de interes major pentru studenţii români basarabeni din România.

Asigurarea unui mediu favorabil adaptării studenţilor basarabeni la viaţa specifică oraşelor din Ţară, prin aceasta contribuind la apropierea dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului, este un alt obiectiv al Ligii. În acest context, menţionăm deschiderea noastră faţă de orice alte entităţi din România şi din RM care sunt solidare cu obiectivele Ligii şi care sunt dispuse să contribuie la înfăptuirea obiectivelor acesteia.

Având în vedere chestiunile izolării românilor basarabeni, precum şi a prejudecăţilor românilor din ţară, ne propunem să reducem ponderea şi efectul acestora, fiind conştienţi de potenţialul dăunător al acestor două fenomene şi stări de fapt.

Principiile pe baza cărora funcţionează LSBR sunt cele al libertăţii, al democraţiei, al competenţei, al legalităţii, al dialogului, precum şi cel al non-partizanatului.

Uniţi pentru un viitor mai bun!

Cu aleasă consideraţie,

Echipa LSBR