ATRAG Iasi

"Ori gasim un drum, ori facem unul"

ATRAG se definitivează!


ATRAG organizează concurs pentru definitivarea echipei. Pe data de 11 martie va avea loc Adunarea Generală ATRAG. Doritorii de a-şi asuma una dintre aceste responsabilităţi implicându-se activ în programul Asociaţiei trebuie să prezinte o idee care ar permite amplificarea şi eficientizarea activităţii domeniului ales.
Aşteptăm la email-ul atrag.iasi@gmail.com informaţii despre tine, funcţia pe care ai vrea s-o asumi şi nişte idei de acţiune, demonstrează că eşti cel mai potrivit prin iniţiativă şi mod de înfăptuire a ideilor tale. Aşteptăm pe cei mai dornici, pe cei mai buni, merită să încerci! Te invităm în echipa noastră, te invităm să devenim o forţă!
Pentru informaţii suplimentare ne puteţi contacta:

Dumitru Sorbală - 0740727910
Igor Rotaru – 0754557444
Igor Drangoi - 0753376512
E-mail: atrag.iasi@gmail.com

1. Coordonator Departament Social:

- dirijarea activităţilor Departamentului
- consultanţă în privinţa problemelor referitoare la obţinerea vizei, bursă, cazare, înmatriculare, cetăţenie, permis de şedere, transfer
- reprezintă organizaţia în relaţie cu instituţiile publice

2. Responsabil Domeniul Juridic

- actualizarea datelor privind normele legale ce reglementează obţinerea vizei, bursei, cazării, permisului de şedere
- publicarea datelor actualizate pe site

3. Responsabil Resurse Umane:

- evidenţa membrilor asociației
- înregistrarea cererilor de adeziune
- evidenţa generală a studenţilor şi elevilor basarabeni din Iaşi

4. Coordonator Departament Proiecte

- dirijarea activităţii departamentului
- participarea obligatorie la scrierea tuturor proiectelor
- căutarea sponsorilor pentru activităţile asociației

5. Responsabil Scriere Proiecte

- scrierea propriu-zisă a proiectelor
- consultanţă managerilor de proiecte din cadrul asociaţiei

6. Responsabil Fund Raising (strîngere de fonduri)

- identificarea viitorilor sponsori
- informarea privind finanţările oferite de instituţiile publice

7. Coordonator Departament Media şi PR

- dirijarea activității departamentului
- promovarea imaginii asociaţiei
- elaborarea semestrială a strategiei de promovare

8. Responsabil Media

- întreţinerea site-ului www.atrag.ro
- întocmirea şi amplasarea afişelor

9. Responsabil PR

- monitorizarea zilnică a presei
- reprezentarea asociaţiei în relaţii cu media
- scrierea comunicatelor de presă
10. Responsabil IT
-intretinerea tehnică a site-ului www.atrag.ro

Alexandru Manciu încântat de Iaşi...

În acea atmosferă plină de iubire şi de voie (într-adevăr) bună, am reuşit să aflăm şi impresiile invitatului nostru special, câştigătorul „Fabricii de staruri”, Alexandru Manciu:
ATRAG : Bine ai ajuns la Iaşi, Alexandru. Ne bucurăm să te avem alături la cea mai aşteptată de noi sărbătoare a basarabanilor din Iaşi, „Dragobetele”. Cu ce impresii ai rămas?

Alexandru Manciu : A fost foarte bine, chiar nu mă aşteptam. O atmosferă atât de prietenească. M-am simţit atât de bine, că nici nu am observat cum a trecut timpul. Am fost surprins când am relizat că deja a fost utima mea piesă. Şi lumea... un public foarte receptiv!

ATRAG: Cum ai recţiona la o altă invitaţie, pentru că îţi dai seama că o vom face...

A. M. : Cu mare drag am să mai vin, pentru că am primit o satisfacţie aparte.

ATRAG: Care-i părerea ta despre rolul organizaţiei noastre, la nivelul cunoştinţelor tale despre cu ce se ocupă şi care-i sfera de activitate a ei?

A.M. : E foarte binevenită existenţa ei. Atât timp cât vă ocupaţi cu integrarea tinerilor în societatea românească, e o şansă oportună prin care aceştia ar putea să se simtă ca acasă. De aceea mă bucur foarte mult pentru ATRAG, că face o chestie frumoasă care ne apropie de adevăratele rădăcini.

ATRAG: Ce le doreşti tinerilor în general şi mai ales nouă, celor mai departe de casă şi care totuşi se gândesc la ea prea mult?

A.M. : Le doresc în primul rând să meargă înainte şi să-şi realizeze scopurile. Să nu uite de ţara din care au venit. Şi un singur lucru care i-ar putea să-i facă fericiţi şi pe care li-l doresc s-o facă din tot sufletul este : SĂ IUBEASCĂ!!!

ATRAG : Îţi mulţumim enorm, te mai aşteptăm la Iaşi şi îţi urăm mult succes atât la preselecţiile naţionale de la Eurovision cât şi la concursul în sine!!!

A.M.: Cu mare palăcere, vă mulţumesc şi eu, am să vin numaidecât!



Realizat de Mariana Solonari şi Secher Viorica

DRAGOBETELE petrec in DUBLIN Pub



ATRAG te cheama sa iubesti romaneste! DRAGOBETELE se dezlantuie in DUBLIN sub muzica lui Alexandru Manciu! Pentru bilete si rezervari sunati la numerele de telefon: 0754557444, 0753376512. Ne puteti gasi si pe messenger: atrag.iasi.

În acest weekend a avut loc la Galaţi întâlnirea unui grup de lucru al studenţilor basarabeni din cadrul Ligii Studenţilor Basarabeni din România, desfăşurat în paralel cu un altul la Cluj Napoca. Aceştia au stabilit principalele direcţii privind acţiunile imediat următoare ale ONG-ului din care fac parte.

În urma lucrărilor au fost distribuite sarcinile privind realizarea proiectului Caravana Admiterii care va avea obiectivul de a oferi asistenţa necesară viitorilor studenţi basarabeni din România, absolvenţi ai liceelor din R. Moldova. A avut loc şi prima evaluare a evoluţiei campaniei Trimite o Carte peste Prut!care a avut în vedere situaţia din toate cele 12 centre universitare cuprinse de Ligă. De asemenea, s-au trasat următoarele direcţii privind conţinutul şi termenele limită pentru demararea următoarelor proiecte. Întâlnirea a fost organizată de către Liga Studenţilor Basarabeni din Galaţi cu sprijinul Universităţii Dunărea de Jos.

Concert UNIȚI SUB TRICOLOR în Iași



Cetatenia romana se acorda fara permis de sedere!

În baza deciziei Directorului Direcţiei Cetăţenie din 15.12.2009, în perioada 01.01.2010 – 31.03.2010, programul cu publicul al Direcţiei Cetăţenie se va desfăşura doar în ziua de miercuri a fiecărei săptămâni şi doar pentru depunere cereri de redobândire, acordare sau renunţare la cetăţenia română şi înregistrare acte în completare şi petiţii adresate Direcţiei Cetăţenie. Informaţii despre stadiul soluţionării dosarului înregistrat la Direcţia Cetăţenie se acordă doar prin corespondenţă scrisă.
Petenţii care au dosare de redobândire a cetăţeniei române conform art. 10 indice 1 (Rep. Moldova / Ucraina) depuse în anul 2003 sunt rugaţi să comunice Direcţiei Cetăţenie actuala adresă de corespondenţă, în cazul în care aceasta s-a schimbat de la momentul depunerii dosarului.
Începând cu data de 8 februarie 2010 au fost deschise Birourile teritoriale pentru cetăţenie care au program de lucru cu publicul de luni – până vineri între orele 9.00 – 17.00 şi unde se vor depune dosare numai pentru redobândirea cetăţeniei române în baza art. 10 indice 1 (Republica Moldova şi Ucraina).
Dosarul pentru cetăţenie va fi depus personal de către persoanele care au dobândit cetăţenia română prin naştere sau prin adopţie şi care au pierdut-o din motive neimputabile lor sau această cetăţenie le-a fost ridicată fără voia lor, precum şi descendenţii acestora până la gradul III.
Pentru depunerea dosarului nu este necesar permis de şedere pe teritoriul României.
Adresele şi datele de contact ale centrelor teritoriale sunt următoarele:
- IAŞI - judeţul Iaşi, Iaşi, str. Gîndu nr. 2A, parter; cod postal: 700127; telefon: 0232 254 400 int. 107; (în sediul ONRC de pe lângă Tribunalul Iaşi)
- TIMIŞOARA - judeţul Timiş, Timişoara, str. Paris nr. 2A, etaj 1, camera 10; cod poştal: 300003; telefon: 0256 220 835 sau 0256 220 863 int 127; (în sediul ONRC de pe lângă Tribunalul Timişoara)
- GALAŢI - judeţul Galaţi, Galaţi, str. Portului nr. 20, parter; cod poştal: 800025; telefon 0236 306 173 sau 0236 306 174 int 110; (în sediul ONRC de pe lângă Tribunalul Galaţi)
- SUCEAVA - judeţul Suceava, Suceava, str. Universităţii nr. 28 A, parter; cod poştal: 72 0225; telefon: 0230 522 937 int 110 (în sediul ONRC de pe lângă Tribunalul Suceava)
- CLUJ-NAPOCA – judeţul Cluj, Cluj-Napoca, Piaţa Ştefan cel Mare nr. 4, parter, cam. 2S.

Programul de audienţe al Directorului Direcţiei Cetăţenie se desfăşoară în fiecare zi de miercuri între orele 13 şi 15 pentru probleme deosebite. Programarea la audienţă se va face în baza unei cereri prealabile care va cuprinde şi un număr de telefon de contact la care un funcţionar al Direcţiei Cetăţenie va comunica solicitantului ziua şi ora audienţei în cazul în care aceasta a fost aprobată.

Sursa: www.just.ro


În oraşul Bălţi din Republica Moldova va fi inaugurată o „Alee a Scriitorilor Naţionali”. Declaraţia a fost făcută de şefa secţiei de Cultură din cadrul Primăriei Bălţi, Veronica Caraulan. Aceasta va fi amplasată în centrul oraşului, în scuarul „Meşterilor Populari”.

Locaţia a fost aleasă din cele şapte terenuri disponibile oferite de către Primărie. Scuarul respectiv a fost deja aprobat de Consiliul Urbanistic, informează ROPRESS.Conform doamnei Caraulan, proiectul este în derulare sub responsabilitatea secţiei Arhitectură din cadrul Primăriei Bălţi. Persoana responsabilă de acest proiect este arhitectul principal al oraşului, Boris Griţunic.

Într-un interviu pentru ROPRESS, acesta a declarat că în cadrul şedinţei Consiliului Municipal din data de 25 februarie anul curent, va fi examinată aprobarea oficială a scuarului din centrul oraşului pentru amplasarea aleii.„După ce proiectul va fi aprobat de către Consiliul Municipal, organizatorii vor face un demers către Guvernul Republicii Moldova pentru a avea permisiunea de a instala busturile scriitorilor”, a afirmat arhitectul Griţunic.

Primele două busturi au fost solicitate de către iniţiatori, acestea fiind cele ale poetului Grigore Vieru şi a scriitorului Ion Creangă. Arhitectul Boris Griţunic este optimist, însă în opinia sa proiectul în cauză s-ar putea să nu fie finalizat până în data de 22 mai, atunci când este sărbătorit Hramul Oraşului, iar organizatorii şi-ar dori ca aleea să fie gata până atunci. „Noi vom face tot posibilul să inaugurăm aleea cât mai curând, însă sunt nişte proceduri legale pe care noi nu le putem depăşi”, a mai precizat Boris Griţunic.

Arhitectul estimează că în jur de şapte - opt busturi vor putea fi instalate. Planul general al aleii urmează a fi făcut, după care va fi calculat numărul exact de monumente. Cheltuielile vor fi acoperite de iniţiatorii proiectului, dar şi din banii adunaţi din donaţiile cetăţenilor.


Valeriu Gonţa,
preluat de pe ropress.eu

LSBR - o forţă şi un suport!


Liga Studenţilor Basarabeni din România constituie un proiect al studenţilor români basarabeni care îşi fac studiile în Ţară, apărut dintr-o nevoie firească de asociere, de dezvoltare şi de cunoaştere a vieţii sociale în ansamblul ei.

LSBR este o asociaţie constituită la nivel naţional din 12 preşedinţi de asociaţii ale studenţilor români basarabeni din tot atâtea oraşe din România (Bucureşti, Suceava, Cluj, Galaţi, Timişoara, Constanţa, Braşov, Oradea, Craiova, Iaşi, Bacău, Ploieşti) şi are ca obiectiv principal imprimarea unei abordări bazate pe solidaritate şi unitate în acţiuni ale studenţilor basarabeni implicaţi în mediul asociativ şi civic. Dintre cei 12 membri ai Ligii, 9 sunt fondatori cu drept de vot, unul nu este fondator, dar beneficiază de drept de vot, iar 2 sunt membri observatori, urmând ca în timpul apropiat să obţină dreptul de vot conform cu hotărârea luată la precedenta Adunare Extraordinară a Consiliului Director din octombrie 2009.

LSBR îşi propune să creeze un cadru favorabil unei colaborări mai strânse dintre asociaţiile locale care împart aceleaşi principii de funcţionare şi să promoveze o abordare bazată pe solidaritate şi unitate în acţiuni ale studenţilor basarabeni implicaţi în mediul asociativ şi civic, ţinând cont de apartenenţa la acelaşi spaţiu cultural şi identitar românesc.

Specificul LSBR constă în faptul că aceasta a fost creată din oameni şi respectiv, din echipe, care s-au remarcat de-a lungul timpului prin activităţi capabile să stimuleze sentimentul de apartenenţă la spaţiul românesc, în concordanţă cu valorile democraţiei europene. Ţinem să menţionăm că LSBR şi-a stabilit printre cele dintâi priorităţi consolidarea unui dialog constructiv şi transparent dintre instituţiile statului român şi mediul asociativ de tineret al românilor basarabeni.

LSBR îşi propune să contribuie la crearea unui spaţiu de dezbateri liber şi democratic, capabil să acopere cele mai importante subiecte de interes major pentru studenţii români basarabeni din România.

Asigurarea unui mediu favorabil adaptării studenţilor basarabeni la viaţa specifică oraşelor din Ţară, prin aceasta contribuind la apropierea dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului, este un alt obiectiv al Ligii. În acest context, menţionăm deschiderea noastră faţă de orice alte entităţi din România şi din RM care sunt solidare cu obiectivele Ligii şi care sunt dispuse să contribuie la înfăptuirea obiectivelor acesteia.

Având în vedere chestiunile izolării românilor basarabeni, precum şi a prejudecăţilor românilor din ţară, ne propunem să reducem ponderea şi efectul acestora, fiind conştienţi de potenţialul dăunător al acestor două fenomene şi stări de fapt.

Principiile pe baza cărora funcţionează LSBR sunt cele al libertăţii, al democraţiei, al competenţei, al legalităţii, al dialogului, precum şi cel al non-partizanatului.

Uniţi pentru un viitor mai bun!

Cu aleasă consideraţie,

Echipa LSBR