ATRAG Iasi

"Ori gasim un drum, ori facem unul"

Asociaţia Tinerilor Români din Afara Granițelor (ATRAG), organizează vineri, 30 octombrie 2009, un eveniment de comemorare a 17 ani de la trecerea în neființă a soților Doina și Ion Aldea Teodorovici.

Evenimentul va avea loc în Parcul Voievozilor din Iași, fiind organizat în colaborare cu Casa de Cultură a Studenților. Acesta va începe la ora 18.00, moment în care mai mulți tineri basarabeni (elevi și studenți) vor depune flori și lumânări lângă chipul lor care va fi pe o fotografie.

La 18:30 se preconizează un minut de reculegere, iar după acesta un grup de tineri vor cânta în acorduri de chitară cântecele celor doi. La eveniment este aşteptat profesor de l. română, dr. Ion Berghia din cadrul Universității „Alexandru I. Cuza” pentru a vorbi despre valoarea pentru cultura românească a Doinei și Ion Aldea Teodorovici.


Valeriu Gonţa
Preluat de pe Romanian News Portal

Graiul neamului...

La data de 30.10.2009 se împlinesc 17 ani de la trecerea în nefiinţă a celebrului cuplu Ion şi Doina Aldea-Teodorovici. Aceştia au fost promotorii românismului într-o Basarabie lipsită de spirit, secătuită şi sărăcită. Soţii Teodorovici – români din Basarabia - au militat pentru unirea Basarabiei cu România, imediat după revoluţie au început activ propaganda pentru unire şi pentru introducerea limbii române în Basarabia. Dacă astăzi se învaţă în limba română şi dacă alfabetul latin a fost reintrodus în Basarabia este în parte meritul lor. Soţii Teodorovici au fost cei care au cântat după 1989 despre Eminescu (domnul Eminescu - cum îl numeau ei) şi astfel l-au reintrodus în cultura basarabeană ca pe o comoară pierdută şi regăsită. Glasul celor doi (care reuşise să anime atât de mult pe românii basarabeni şi sa obţină atâtea victorii politice) a trebuit să fie curmat... Astfel în noaptea de 29/30 octombrie 1992 au fost asasinaţi.
Păstrarea memoriei acestor mari artişti este de datoria noastră, prin aceasta exprimându-ne solidaritatea cu ideile şi valorile promovate de ei. Prin acest eveniment se doreşte a promova spiritul naţional şi aprecierea la justa valoare a eforturile depuse de Ion şi Doina Aldea-Teodorovici pentru „floarea de latinitate”.


Vă aşteptăm vineri, 30 octombrie, în Parcul Voievozilor, la ora 18.00 cu câte o floare şi o lumânare pentru a comemora cu un minut de reculegere trecerea în nefiinţă a artiştilor.

În perioada 25 octombrie – 5 decembrie Asociaţia "Lumen" prin "Centrul de Training şi Consultanţă Lumen" va desfăşura proiectul "Centrul Virtual de Training şi Consultanţă" , finanţat de Ministerul Tineretului şi Sportului. Tinerii sunt aşteptaţi să participe la o serie de traininguri online precum: Branding Personal, Comunicare şi Relaţii Publice la nivelul organizaţiei de tineret, Dezvoltare organizaţională centrată pe succes şi apreciere şi Formare de formatori centrată pe egalitate şi parteneriat între formator şi beneficiarul serviciilor de training (peer education).

Proiectul este adresat tinerilor, membri activi in organizaţii de şi pentru tineret din judeţele Iaşi, Botoşani, Suceava, Vaslui şi Neamţ.

Pentru partea de final a proiectului se va realiza o masă rotundă la care vor participa tinerii participanţi la seriile de training online din cadrul proiectului „Centrul Virtual de Training şi Consultanţă" . Temele mesei rotunde sunt cele vizate şi pe parcurusl proiectului şi anume: Self Branding, Dezvoltare organizaţională, Relaţii Publice şi Comunicare, Formare de formatori, la care se va adăuga campania „Este rândul tău", toate acestea particularinzându- se pe specificul organizaţiilor din care provin tinerii participanţi.

Sunt aşteptaţi tineri cu vârsta de până în 35 de ani, membri ai organizaţiilor de şi pentru tineret din judeţele Iaşi, Vaslui, Botoşani, Neamţ şi Suceava. Pentru a putea aplica pentru unul sau mai multe traininguri vă aşteptăm cu un CV şi o Scrisoare de intenţie pe adresa prlumen@gmail.com până pe data de 1 noiembrie 2009.



Dr. Antonio SANDU – Preşedinte al Asociaţiei Lumen

Simona PONEA – Coordonator Proiect „Centrul Virtual de Training şi Consultanţă"

Toată lumea la TEATRU!!!

Aţi obosit de atâta învăţat într-o perioadă de 3 săptămâni? Şi aţi dori ca agenda zilei să arate altfel?!! Atunci, aveţi ocazia de a vă relaxa, dragi bobocei basarabeni!!!

Despre ce e vorba? ATRAG şi Teatrul Studenţesc “LUDIC” vă invită vineri, 23 octombrie, ora 20:00, la Casa de Cultură a Studenţilor din Iaşi la irepetabilul spectacol “Buzunarul cu pâine” de Matei Vişniec, regie Aurel Luca.
Suntem mândri de a vă invita şi dornici de a vă vedea la acest spectacol.

Suntem siguri că emoţiile pe care le veţi trăi, nu vă vor lăsa fără impresii inedite!

Vă aşteptăm…

ATRAG a donat sânge!







Miercuri, între orele 9 şi 13, membrii ATRAG au donat sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din Iaşi. Procedura a decurs bine, băieţii şi fetele au fost relaxaţi, sângele numai bun de folosit în spitale. Concluzia? Ne simţim satisfăcuţi că am făcut o faptă bună, sperăm să ne urmaţi exemplul ;)


Sânge pentru fraţi!

Miercuri, 21 octombrie 2009, între orele 9 şi 13, Asociaţia Tinerilor Români din Afara Graniţelor (ATRAG) Iaşi, membră a Ligii Studenţilor Basarabeni din România, cheamă tinerii români şi basarabeni la Centrul de Transfuzie Sanguină Iaşi, la o campanie de donare de sânge. Scopul acestei campanii îl reprezintă stimularea donării de sânge în România, pentru a răspunde nevoii de preparate sangvine din spitalele româneşti.

Donarea de sânge este un act de responsabilitate civică şi altruism. 450 de ml de sânge pot salva până la trei oameni, la fel cum o intervenţie chirurgicală complexă poate necesita până la 3 litri de sânge. Tototdată sângele se reface, astfel încât pericolul pentru donator este minim. Este important să înţelegem cu toţii că viaţa pacienţilor din spitalele româneşti depinde de numărul donatorilor de sânge. Ne dorim ca această acţiune să dea naştere unei schimbări pozitive în atitudinea oamenilor, să le arate că fiecare dintre noi poate salva o viaţă printr-un gest atât de simplu de solidaritate umană, cum este donarea de sânge.

Pentru informaţii: Dumitru tel. 0740727910, id messenger b1g2don
Igor tel. 0754557444, id messenger igor_rtr

Micuţi ca făptură şi mari ca dorinţă am ajuns în Iaşi. „Bobocei, bobocei”, asta auzeam şi vedeam de la colegii mai mari – studenţi basarabeni în România! Am avut marele noroc (din spusele ex-boboceilor) să fim întâlniţi, chiar îngrijiţi de Asociaţia Tinerilor Români din Afara Graniţelor (ATRAG) Iaşi, membră a Ligii Studenţilor Basarabeni din România, pe care în continuare o vom numi prieteneşte doar ATRAG, ca să înţelegeţi în ce familie frumoasă am nimerit noi, cei care tremuram la vamă şi exagerat deschideam ochii la denumirile de străzi sau la vederea vre-unui monument după care următoarea dată să găsim drumul spre cămin.
Duminica, 18 octombrie, o aşteptam încărcând bateriile la aparatul de fotografiat, analizând harta Iaşiului pe internet, sau pur şi simplu visând la întâlnirile cu locurile mult prea cunoscute de noi imaginar de la profesoara de limbă şi literatură română, care intra în cele mai amănuţite detalii (pe care le afla ea din lectura nou apărută) despre viaţa şi activitatea geniilor români, mai ales cele ce ţin de dragoste, relaţii întortocheate sau nevasta ce nu mergea în vacanţă cu Creangă pentru că Părintele Isaia era o cauză (cât de incredibil ar părea) : la ce altceva mai pot prezenta interes liceenii obosiţi de biografie şi comentarii?
Ziceam de dumincă, ora 12, La Balena... aici ne-am întâlnit să materializăm aceleaşi dorinţe, şi anume, să călcăm pe urmele lor – ai celor mai mari scriitori români din toate vremurile.
Vreo 20 la număr, ruşinaţi oarecum (băieţi şi fete, anul I, frumoşi - frumoase), am mai făcut cunoştinţă, am mai schimbat păreri şi atitudini, am mai aşteptat rătăciţii (vreau să ATRAG atenţie că după excursie asta nu se mai întâmplă ) şi am pornit la drum. Din start am hotărât că vom merge pe jos, ca să ţinem minte, cât de cât, drumul, străzile, şi mai ales monumentele – cel mai însemnat ghid al rătăcitului boboc.
Parcul „Copou” a fost prima destinaţie, aici căutam să vedem vreo lampă spartă (eşec total) şi... Teiul.. renumitul Tei al lui Eminescu. Se aude : „aici stătea cu Veronica?”, „aici a scris «De cîte ori, iubito» ? “... cu mare greu ne-au convins băieţii că şi Grădina Botanică e destul de frumoasă şi că o să mai avem şanse să facem poze la tei, accentuând mai ales că totul se închide undeva la orele 17 şi ar fi păcat să nu reuşim ce ne-am pus în plan să vizităm.
Acum deja nu putem ascunde dreptatea purtată de vorbele lor atunci (vedeţi şi poze), dar într-adevăr Grădina Botanică „Anastasie Fătu” e un adevărat loc de odihnă şi bucurie sufletească, mai ales că atâtea culori calde şi o muzică abia auzită, dar mult prea liniştită ne-au mai calmat sufletele. Parcă ne făcusem mai buni : mai puţin vorbeam, ne zâmbeam la orice întâlnire vizuală, atingeam teme altele decât „stres” şi „colegi de cameră”. Poveste, poveste trăită fără să-ţi dai seama.
Spre ieşirea din Grădină, feţele noastre deja păreau obosite, drept că până în momentul în care Dumitru Sorbală (preşedintele asociaţiei, pe care îl vom numi doar Dumitru, din aceleaşi „motive familiale”) ne-a amintit că urmează Bojdeuca lui Creangă, da! acel loc, despre care fiecare din noi avea o imaginaţie aparte, pentru că îşi crease o Bojdeucă a sa – o bojdeucă unde se cimentează cultura noastră românească, unde ţi-e rudă Creangă, rudă la fiecare şi părinte la toţi. Ne duceam ca acasă, şi ce te poate umple cu forţe mai tare ca suspansul : noi ne ducem la părintele Creangă!!! Într-adevăr cu cât ne apropiam de casa lui, pe noi – boboceii, tăcerea ne cuprindea mai mult şi nişte mici fiori parcă ne întrebau dacă vom recunoaşte ceea ce am văzut din cărţi şi am auzit din impresii. Acolo am fost ghidaţi de domnul profesor Parascan, care de-o viaţă întreagă studiază activitatea şi în general viaţa lui Ion Creangă. Cu mult suflet a povestit acest domn, mă gândeam uneori că vorbesc câţiva români în el şi nu doar un om. Se revolta pe minciunile scornite de „unii” cu „împuşcatul ciorilor” sau „lepădatul nevestei (mai ales că fusese viceversa, aici îşi are funcţia preotul Isaia)”. Ne-a mai înveselit spiritele povestindu-ne despre motanii dresaţi ai scriitorului, am fost încurajaţi să ne aducem iubitul/iubita la Teiul lui Eminescu...da, şi despre prietenia lor strânsă a relatat profesorul cu atâta drag că îmi venea sa-mi sun apropiaţii, am înţeles că mulţi oameni dragi mie demult nu au primit afecţiunea mea... ei, cad iarăşi în melancolie – psiholog să fie d. Parascan sau Creangă – geniu, sau ambele întrunite în spiritul culturii româneşti, întru salvarea sufletelor şi sângelui nostru român, ramâne să decidem acasă cu cei dragi şi totuşi nişte valori s-au renăscut în noi, datorită acelei „mici căsuţe a prieteniei, dragostei şi a creaţiei”, parafrazând ghidul nostru.
Îngânduraţi, impresionaţi şi tăcuţi am ieşit să ajungem la Casa lui Vasile Pogor, unde cândva era loc de întâlnire pentru intelectualitatea oraşului, sediul Societăţii Literare Junimea (1863) şi al Revistei "Convorbiri literare" (1867). Dintre numele de răsunet care au frecventat cercul junimist amintim mai întâi pe cei cinci întemeietori: Titu Maiorescu, Vasile Pogor, P.P. Carp, Th. Rosetti, Iacob Negruzzi, apoi Mihai Eminescu, Ion Creanga, I.L. Caragiale, Ion Slavici, Vasile Alecsandri, Vasile Conta, A.D.Xenopol, N. Gane ş.a Aici am reuşit să ajungem la fără un minut 17. Deci, muzeul s-a închis şi ne-am dus în clădirea din stânga care e deschisă 24 din 24 – un reustaurant în aceeaşi ogradă în care am decis să servim câte puţin vin fiert în amintirea acestor scriitori cu renume şi de ce nu, pentru o zi atât de frumosă cu aşa de multe sentimente contradictorii, trăite totuşi de fiecare din noi mult prea diferit.
Acasă (ne-am învăţat deja să numim căminele, casă), am venit fericiţi, ceva îngheţaţi (am băut câte puţin vin ;)) şi totuşi cu idei inovatoare de petrecere a timpului pentru week-end-ele viitoare, plini de forţe pentru activităţile deja preconizate de scumpul nostru ATRAG (să ne învăţăm că suntem o familie, pentru că într-adevăr aici putem avea parte de nuanţe de căldură părintească care ne face să fim cu mult mai puternici, uniţi şi pregătiţi de noi încercări).
Nu ştiu dacă ar fi corect să numim excursia frumoasă, pentru că ceva de acest gen nu atât de des ţi se întâmplă : să râzi că motanii se dresează, să admiri natura deloc înţeleasă de creierul uman şi să plângi, să plângi pentru că au murit şi doar aşa au ajuns să fie sursa de românism pentru noi – românii!

Solonaru Mariana, membru ATRAG

Scrisoare deschisa

Untitled
ATRAG Iaşi
Asociaţia Tinerilor Români din Afara Graniţelor
Str. T. Vladimirescu, Nr. T 9, Et. IV, mun. Iaşi

Către: Biroul senatului universitații „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi
În atenţia: Domnului Rector profesor universitar doctor Vasile Ișan

Domnule Rector,
Asociația Tinerilor Români din Afara Granițelor (ATRAG) organizație non-guvernamentală ce reprezintă interesele studenților basarabeni, membră a Ligii Studenților Basarabeni din România vă aduce la cunoștința urmatoarele:
-Vlas Constantin, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, anul I, bursier
-Țoncu Ion, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, anul I, bursier
-Stelea Sandu, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, anul I, fără bursă, fără taxă
-Secher Viorica, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, anul I, fără bursă, fără taxă
-Danuță Aliona, Cibernetică statistică și infomatică economică, anul I, fără bursă, fără taxă
-Pagu Natalia, Cibernetică statistică și infomatică economică, anul I, fără bursă, fără taxă
-Cernobai Adrian, Drept, anul IV, bursier
-Sandu Lucia, Drept , anul IV, fără taxă, fără bursă
-Ciobanu Olga, , Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, master I administrarea afacerilor, fără bursă, fără taxă
nu au beneficiat de loc de cazare, deși Metodologia de școlarizare a cetățenilor de origine etnică română din Republica Moldova în învățământul de stat din România, în anul universitar 2009-2010 prevede că atât bursierii și cei scutiți de taxă, dar fără bursă beneficiază de cazare.
În speranța că veți soluționa această situație neplacută, așteptăm un răspuns pozitiv.
Vă mulțumim anticipat.

Comemorare

Miercuri, 7 octombrie 2009, ora 20:00, Asociatia Tinerilor Romani din Afara Granitelor (ATRAG) Iasi, a comemorat in fata Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" din Iasi pe cei care si-au sacrificat viata pentru castigarea libertatilor democratice in Republica Moldova. Consideram ca este o datorie morala a intregii societati civile de a pastra vie memoria celor care si-au pierdut viata in ziua de 7 aprilie 2009, pentru dobandirea democratiei si libertatii de exprimare.

Sedinta ATRAG


Atragem atentia opinii publice si a tinerilor basarabeni din Iasi, in special, reorganizarea Asociatiei Tinerilor Romani din Afara Granitelor (ATRAG) Iasi. Prin tineri români din afara granitelor se intelege: tineri basarabeni si tineri etnici români proveniti din tari în care românii constituie o minoritate nationala, aflati la studii (liceale, universitare, masterat si doctorat) în România, precum si tineri din categoriile mentionate mai sus, aflati legal pe teritoriul României, în alte scopuri decât studii. Dupa o perioada de inactivitate cauzata de diferiti factori interni, noua structura de conducere anunta aderarea la Liga Studentilor Basarabeni din Romania, si a stabilit noua strategie de programe si proiecte pentru anul universitar din Romania.

Obiectivele ATRAG pentru perioada imediat urmatoare sunt:

- reprezentarea intereselor elevilor si studentilor basarabeni;
- stabilirea unor relatii de colaborare solide cu universitatile iesene si institutiile publice locale;
- consolidarea relatiilor si implementarea de proiecte impreuna cu organizatiile studentesti si de tineret din Iasi;
- imbunatatirea imaginii tinerilor basarabeni in Romania.

Presedinte ATRAG - Dumitru Sorbala; +40 740 727 910
Presedinte de onoare - Roman Podgornîi; +40 749 215 583
Vicepresedinte - Igor Rotaru; +40 754 557 444
Sef departament social - Igor Drangoi; +40 753 376 512
Sef departament proiecte - Nicolae Mocanu; +40 749 341 800

Marti, 6 octombrie 2009, ora 20, in amf. B5, corpul B al Universitatii "Al. I. Cuza" din Iasi, Asociatia Tinerilor Romani din Afara Granitelor (ATRAG) Iasi, organizeaza o intalnire cu vechii si noii membri in vederea stabilirii strategiei de proiecte pentru anul universitar 2009 - 2010.


Ordinea de zi cuprinde:

- aderarea de noi membri;
- stabilirea strategiei de programe si proiecte pentru anul scolar si universitar 2009 - 2010;
- dezbaterea problemelor cotidiene ale tinerilor basarabeni: permisul de sedere, obtinerea cetateniei, locurile de cazare, etc

Va asteptam in numar cat mai mare!